16.10.05

Περί μοντέλων και θαυμάτων...


Έστω κι από το παράθυρο, έστω και με… σλόγκαν έχει ξεκινήσει (επιτέλους) μια δημόσια (με πολλά εισαγωγικά…) συζήτηση (εδώ τα εισαγωγικά πολλαπλασιάζονται!!!) για το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει (ή και να μιμηθεί) η χώρα μας με αναφορές σε επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών – όπως οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις του ιρλανδικού ή το φινλανδικού θαύματος, του σκανδιναβικού μοντέλου με βάση τη σουηδική εμπειρία κ.λπ. Η συζήτηση αυτή συντηρείται με αλλεπάλληλα αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδες, με συνεχή αρθρογραφία γνωστών πολιτικών και δημοσιογράφων, με σχετικές ημερίδες κ.λπ.

Σε ένα σημαντικό βαθμό η ελληνική κοινή γνώμη έχει αποκτήσει μια επαρκή πρώτη ύλη πληροφορίας για τις πολιτικές που ακολούθησαν οι χώρες των θετικών παραδειγμάτων και το γεγονός αυτό σε κάθε περίπτωση είναι ένα καθοριστικό βήμα για τη συνέχεια. Με μία και μόνη προϋπόθεση: Σε αυτή τη συζήτηση χρειάζεται να εμπλακούν με δική τους πρωτοβουλία οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που έχουν εμπειρίες άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι με τις οργανώσεις τους (εργοδοτικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις) , η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά ιδρύματα, τα ινστιτούτα και τα κέντρα παραγωγής /διαμόρφωσης πολιτικών, οι όποιοι ανεξάρτητοι φορείς της «Κοινωνίας των Πολιτών».

Κι αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο προκειμένου η συζήτηση να αποκτήσει χαρακτηριστικά γνήσιου δημόσιου διαλόγου και να προχωρήσει από την απλή αναφορά και τη παράθεση των θετικών παραδειγμάτων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών για τη προώθηση και τη εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης επιλογών-πρωτοβουλιών- δράσεων για το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας σε ανταγωνιστική δύναμη που διεκδικεί με αξιώσεις τη δική της ξεχωριστή θέση στο νέο χάρτη της παγκοσμιοποίησης.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, όσο και η κυβέρνηση του έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι συνέβαλλαν αποφασιστικά σε αυτήν τη δημόσια συζήτηση. Οι επανειλημμένες αναφορές του κ. Καραμανλή στο ιρλανδικό θαύμα, εντός κι εκτός της Βουλής, αποτελούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Επιπλέον, το «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» (προσχέδιο του οποίου δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη) όσο και οι πρωτοβουλίες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα για το «Έτος Ανταγωνιστικότητας» σε συνδυασμό με τη συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας με σχετικό προσανατολισμό και αρμοδιότητες στο υπουργείο Ανάπτυξης αποτελούν «χειροπιαστές αποδείξεις» ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έμεινε στα λόγια.

Ο δρόμος για το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας σε ανταγωνιστική δύναμη είναι μακρύς και δύσκολος αλλά κανείς – και κυρίως η παρούσα κυβέρνηση- δεν πρέπει να παραιτηθεί από τη προσπάθεια για την εκπλήρωση του φιλόδοξου στόχου. Αρκεί ο στόχος να βρίσκεται πάντα στη πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης που δεν μπορεί παρά να έχει στο περιεχόμενο της συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αρχής γενομένης από το ίδιο το Κράτος, το μεγάλο ασθενή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: