5.7.07

Οι ανησυχίες των "συνοριοφυλάκων" (Με αφορμή την έλευση της Ziraat)


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές χορήγησαν στη Ziraat Bank (κάτι αντίστοιχο της Εθνικής στην προ Βρανόπουλου και Καρατζά εποχή) άδεια να ανοίξει δύο υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και ένα στην Κομοτηνή.


‘Oσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω μιλούν πως πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση ανταπόδοσης στη φιλική εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας στη τραπεζική αγορά της γείτονος. Ενδεχομένως, ορισμένοι να αναρωτηθούν για τη σκοπιμότητα της επιλογής εγκατάστασης του δεύτερου υποκαταστήματος και πιθανότατα να ψάξουν συμβολισμούς (Κομοτηνή- μειονότητα).


Δικαίωμα τους…


Όπως κι όλων ανεξαιρέτως των «συνοριοφυλάκων» παλαιάς κοπής. Το ζήτημα είναι να μπορείς να δεις τα δεδομένα των διακρατικών και άλλων σχέσεων με το πρίσμα της προοπτικής των Βαλκανίων του 2014 *

Υ.Γ: Ορισμένοι είχαν «τρομοκρατηθεί» από την πληροφορία (ή απλώς φήμη…) ότι αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος είχε καταθέσει και η Oyak Bank –τράπεζα ελεγχόμενη από τον ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό οργανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Ας ησυχάσουν και ας στείλουν τον «πατριωτισμό» τους για θαλάσσια λουτρά. Η Oyak Bank πωλήθηκε στους Ολλανδούς του ING Group…

* Βαλκάνια το 2014- 100 χρόνια από τη έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου- Φερδινάνδου, διαδόχου του θρόνου της Αυστρο-Ουγγαρίας, στο Σεράγεβο.

3 σχόλια:

Σπύρος Ντόβας είπε...

Πέραν των "εθνικών" επιφυλάξεων - δυστυχώς αναμενόμενες - μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η παρακάτω λεπτομέρεια που διάβασα στην Ναυτεμπορική:

"Σύμφωνα όμως με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, για να δοθεί άδεια λειτουργίας σε ξένη τράπεζα θα πρέπει υποχρεωτικά να ανοίξει ένα κατάστημα στην Αθήνα και εν συνεχεία όπου αλλού επιθυμεί."

Ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός αυτού του εξωφρενικού regulation? (πέραν του να υψώσει το barrier-to-enter στην αγορά προς ώφελος των υπαρχόντων παικτών?)

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Νομίζω αν δεν με προδίδουν οι γνώσεις μου επ΄αυτού ότι η υποχρέωση της ίδρυσης πρώτου καταστήματος στη πόλη όπου εδρεύει η επόπτης-ρυθμιστής της αγοράς δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα είναι μια παλιά συνήθεια που απαντάται και σε άλλα κράτη. Το ίδιο ισχύει και στη διπλωματία - πρεσβεία στην πρωτεύουσα, προξενεία σε άλλες πόλεις...

Σπύρος Ντόβας είπε...

χμμ...
Υπάρχει η ίδια απαίτηση και για τις Ελληνικές τράπεζες? Ας πούμε, η συνεταιριστική τράπεζα Πιερίας οφείλει να ανοίξει πρώτα κατάστημα στην Αθήνα?
Για την πρεσβεία ενός κράτους μπορώ να το καταλάβω, αλλά για μια επιχείρηση?