19.4.05

Αναμένοντας τον άσπρο καπνό!!!

Τα στοιχήματα - αν πιστέψουμε τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - παίρνουν και δίνουν γύρω απο το όνομα του υποψηφίου Ποντίφικα. Σε τέτοιο βαθμό που τα ισχυρά ονόματα έχουν - σύμφωνα πάλι με τα πρακτορεία - αρχίσει να καίγονται πριν την ώρα τους.

Το όνομα που αναφέρω το βρήκα σε ένα κείμενο ενός ειδικού αφιερώματος του περιοδικού The Economist για το μέλλον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το οποίο αναφερόταν λίγες ημέρες μετά την κηδεία του μακαριστού Ιωάννη - Παύλου ΙΙ σε σενάρια υπέρβασης ενός πιθανού αδιεξόδου των ψηφοφοριών δίχως τέλος ...

Σε ένα απο αυτά τα σενάρια, λοιπόν, προνομιακή θέση είχε και το όνομα του αρχιεπισκόπου του Μόντρεαλ (η πρωτεύουσα του Γαλλόφωνου Κεμπέκ) , του Jean-Claude Turcotte.

Το όνομα του αρχιεπισκόπου απο το Κεμπέκ δεν το είχα διαβάσει ξανά και μου κίνησε την περιέργεια να το ψάξω λίγο περισσότερο...

Ετσι, έμαθα ότι γεννήθηκε το 1936 στο Μόντρεαλ, εισήλθε στις τάξεις των κληρικών στα τέλη της δεκαετίας του ' 50 και ακολουθώντας μια εξελικτική πορεία ονομάσθηκε τιτουλάριος επίσκοπος το 1982. Οκτώ χρόνια αργότερα εκλέχθηκε αρχιεπίσκοπος Μοντρεάλ και ανεδείχθηκε σε καρδινάλιο το 1994. Σήμερα, ο αρχιεπίσκοπος του Μόντρεαλ θεωρείται ως ένας απο τους εκφραστές μιάς ισχυρής πνευματικότητας που φαίενται ότι είναι απαραίτητη στο Βατικανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: