23.6.05

Μεταρρύθμιση ή στασιμότητα;

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στη σημερινή ομιλία του Τόνι Μπλέρ – ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2ο εξάμηνο του 2005 - στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο για επίσκεψη στη "φωλιά των λεόντων". Προφανώς, η εφημερίδα γνωρίζει τα βασικά σημεία της δέσμης ιδεών του Μπλέρ για ριζική αναμόρφωση του κοινοτικού προϋπολογισμού και αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται εξαιτίας της τακτικής του Λονδίνου να «περιφρονεί» τη λεγόμενη «παλαιά τάξη» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, θα επισημάνει πως το δικό του όραμα είναι μια "αποτελεσματική Ευρώπη" που δεν εγκαταλείπει το κοινωνικό της μοντέλο, αλλά είναι σε θέση να το προσαρμόζει στην πραγματικότητα που επιβάλει η αγορά, ενώ παράλληλα θα επαναλάβει πως το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί μείωση των ετήσιων επιστροφών σε συνάρτηση όμως με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Δύο στοιχεία επίσης από εκτιμήσεις και σχόλια βρετανικών εφημερίδων συμβάλλουν στην κατανόηση του πάζλ:
α) Η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο της φιλοξενεί και μάλλον αποδέχεται τις εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπλερ «θα πρέπει να συνδυάσει καλύτερα την ιδεολογική του ατζέντα, που γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή με ένα πιο συναινετικό στιλ».
β) Η εφημερίδα Independent φαίνεται ότι είναι σε θέση να ορίσει δια στόματος υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν το νέο βασικό δίλημμα των Ευρωπαίων ηγετών: Μεταρρύθμιση ή στασιμότητα.

Με άλλα λόγια, οι Βρετανοί θέτουν όχι μόνο το περιεχόμενο της νέας πολιτικής ατζέντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ορίζουν και το ευρωπαϊκό διακύβευμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: