16.10.05

Τα μοντέλα και η κλίνη του Προκρούστη!!!


Είναι απορίας άξιον η εμμονή ορισμένων εκ των ενθέρμων οπαδών της σημιτικής "ισχυρής Ελλάδας" να επικαλούνται διαρκώς και ακαταπαύστως "ένα, κάποιο δικής τους εμπνεύσεως" σκανδιναβικό μοντέλο (σε απόσταση απο το αυθεντικό) ως συνηγορία των αντιπολιτευτικών τους θέσεων.

Μάλιστα, δεν διστάζουν να επιστρατεύουν προς τούτο (προφανώς, δίχως και να τους ρωτήσουν...) υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα η "χρησιμοποίηση" του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμου σε αυτή την ιδιότυπη αντιπολιτευτική καμπάνια που διαθέτει το ένα και μόνο χαρακτηριστικό στοιχείο: Να αξιοποιεί κατά το δοκούν τις απόψεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζοντας τές στη αθάνατη κλίνη του Προκρούστη!!!

Όποιος θα ήθελε να ενημερωθεί για τις πραγματικές θέσεις του κ. Παπαδήμου τόσο για το σκανδιναβικό μοντέλο, όσο και για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες σε όλο το χώρο της Ευρωζώνης ας κάνει τον κόπο και να διαβάσει την ομιλία του (διαθέσιμη και στα ελληνικά) στη πρόσφατη (22 Σεπτεμβρίου 2005) γενική συνέλευση των μελών του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Στη συνέχεια ας αναζητήσουν και το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Αντώνη Καρακούση (εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"/ Σαββατοκύριακο 15-16 Οκτωβρίου 2005, σελ.15) όπου γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στις θέσεις (με ή χωρίς εισαγωγικά) του κ. Παπαδήμου.

Στο ίδιο άρθρο, γίνεται ειδική μνεία και για τις θέσεις του επιτρόπου κ. J. Almunia. Ανεξαρτήτως, των απόψεων του επιτρόπου της Ευρ. Επιτροπής για το ζήτημα της "τιτλοποίησης" ή των γενικότερων (προσωπικών) απόψεων του για τα ζητήματα της δημοσιονομικής διαχείρισης στα κράτη- μέλη, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Ευρωπαίο αξιωματούχο - πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του PSOE στην Ισπανία- για "θολούρα" στις απόψεις τους περί του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου (Η ομιλία του στο Harvard τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν αφήνει περιθώρια για προσφυγή στην προκρούστεια κλίνη των fun της "ισχυρής Ελλάδας").

Όσο για το ίδιο το αυθεντικό σκανδιναβικό μοντέλο, μια συνέντευξη του Σουηδού πρωθυπουργού κ. G.Persson (στο βρετανικό περιοδικό Prospect) και μια ανάλυση του κ. Α. Ανδριανόπουλου για τους μύθους και τις αλήθειες που συνοδεύουν το φινλανδικό θαύμα (εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Σαββατοκύριακο 15-16 Οκτωβρίου 2005) προσθέτουν γνώση και πρώτη ύλη για περαιτέρω γόνιμο προβληματισμό.

2 σχόλια:

Andrea Peterson είπε...

BlawgThink 2005 - Mandatory Cool Thing To Do
One of the "cooler" events that I had the opportunity to participate in this year, was LexThink! in April .
Find out how you can buy and sell anything, like things related to private road construction on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like private road construction!

Linda Johnson είπε...

Christian bloggers gather at university
The gathering features commentary on faith, church and politics. Gillian Flaccus | the Associated Press Posted October 16, 2005 LA MIRADA, Calif.
Find out how to buy and sell anything, like things related to private road construction on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like private road construction!