19.10.05

Ένα τολμηρό (πολιτικό) βήμα.


Η απόφαση της κυβέρνησης (σχετικές ανακοινώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Π.Τατούλη) να εντάξει το project της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής (κατασκευή νέου κτιρίου/λειτουργία & συντήρηση/ άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες) στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή σημασία με πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες για την Πολιτική και την Κοινωνία.

Πρώτον, εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι αφενός η επιλογή του μη κρατικοδίαιτου πολιτισμού δεν είναι μόνο λόγια για κατανάλωση πολιτικών ακροατηρίων και αφετέρου ότι στον πολιτισμό δεν υπάρχουν μονοπωλιακές καταστάσεις που να επιβάλλονται απο εξωθεσμικά κέντρα που θέλουν όμηρο την πολιτική και τους πολιτικούς. Όπως και στη Δημοκρατία, έτσι και στον Πολιτισμό δεν υπάρχουν... αδιέξοδα. (Για όποιον θα ήθελε να καταλάβει τα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία ας ανετρέξει στην επιστολή της κας Βάσως Παπαντωνίου που φιλοξενήθηκε στη στήλη του κ. Αντώνη Καρκαγιάννη στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ").

Δεύτερο, δίνει με το καλημέρα ένα άλλο άρωμα (άρωμα πολιτισμού) στο νέο θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα καθώς η ένταξη σε αυτό και projects που αναφέρονται σε υποδομές και υπηρεσίες πολιτισμού διαμορφώνουν μια ευρύτερη βάση αποδοχής και συναίνεσης του ίδιου θεσμού απο την κοινωνία και τους πολίτες.

Τρίτο, παρέχεται μεγαλύτερος βαθμός αξιοπιστίας στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας λόγω της διαφοροποίησης των αντικειμένων δραστηριότητας σε σχέση με το άμεσο παρελθόν των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων ή αυτοχρηματοδοτούμενων υποδομών (π.χ Αττική Οδός, Ρίο-Αντίριο, Αεροδρόμιο Σπάτων). Απο το status των βαριών υποδομών στη πληθώρα των δράσεων με πολιτισμικό και κοινωνικό αντίτιμο υπάρχει μια μεγάλη απόσταση που ευνοεί και στηρίζει την Κοινωνία των Πολιτών.

Τέταρτο, προσφέρεται η δυνατότητα ένταξης και άλλων projects στον χώρο του Πολιτισμού που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Λαμπρό παράδειγμα για ένα επόμενο βήμα, το project του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πέμπτο, ενθαρρύνει την εμπλοκή στο θεσμό των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και κεφάλαια και διαμορφώνει νέου τύπου κοινωνικές συμμαχίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και το κυριότερο, επανακαθορίζει επιλογές και συμπεριφορές στο αστικό περιβάλλον της Πόλης.

Το project της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι ένα πρώτο αλλά τολμηρό βήμα. Οι πολίτες αναμένουν και τα επόμενα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: