30.1.06

Ένας Σουηδός για τα Βαλκάνια


O Carl Bildt, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και μέλος του advisory board του βρετανικού think tank Centre of European Reform (CER) σε άρθρο του (CER BULLETIN, τεύχος 46, Φεβρουάριος/Μάρτιος 2006)προτείνει μια πιό γενναία και τολμηρή πολιτική απο την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βαλκάνια.

Ο Bildt υπερασπίζεται μια πολιτική που να απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις απο τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (κυρίως τις χώρες που προέκυψαν απο τη διάσπαση της ενιαίας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας) ως προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων ευρωπαϊκής πνοής αλλά και να παρέχει συγκεκριμένη προοπτική για την κάθε χώρα ξεχωριστά για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( χρονοδιαγράμματα ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας κ.λπ).

Η άποψη που διατυπώνει ο Bildt κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς εντάσσεται στο κύκλο μιας προβληματικής που είναι κυρίαρχη στις βόρειες χώρες οι περισσότερες εκ των οποίων καλούνται εκ των πραγμάτων να πληρώσουν και το... μάρμαρο της "διευρυμένης" διεύρυνσης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: