22.1.06

Ανοίγει η βεντάλια των αποκρατικοποιήσεων


"H νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων αφορά τις υποδομές της χώρας, που πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά, και εννοώ τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας. Aυτό θα γίνει μέσα στο 2007".

Η απάντηση ανήκει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και προέρχεται απο συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο (δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Εθνος της Κυριακής" 22/1/2006).

Η συγκεκριμένη απάντηση αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη ότι η κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει να ανοίξει τη βεντάλια των διαθέσιμων δυνατοτήτων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κινούμενη πέραν της πεπατημένης της τελευταίας δεκαετίας (μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ ή πωλήσεις μειοψηφικών πακέτων σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, μείωση συμμετοχής ή ρευστοποιήσεις συμμετοχών σε τράπεζες κ.λπ).

Η επιλογή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προβάλλει την ανάγκη ένταξης στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων βασικών υποδομών -αρχής γενομένης απο λιμάνια και αεροδρόμια- πέραν όλων των άλλων θετικών συνεπειών και συνεργειών εξυπηρετεί, δίχως άλλο, και τον ουσιαστικό εμπλουτισμό ενός καθαρού μεταρρυθμιστικού ριζοσπαστικού λόγου σε σύγκρουση με νεο-κρατιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές οι οποίες βρίσκουν έδαφος και σε κυβερνητικά στελέχη.

Το Athens Freepaper είχε αναφερθεί στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης των υποδομών στο σημείωμα της 11ης Ιανουαρίου 2006.

4 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Γιατί, άραγε, σε αυτήν τη χώρα αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, μόλις τώρα αρχίζουν(;) να υλοποιούνται; Κι αν, τελικώς, δεν αρχίσουν ούτε τώρα να υλοποιούνται, προβλέπω κύμα μετανάστευσης -brain drain.

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Συμφωνώ και επαξαύνω. Τώρα, ως προς τον υπαινιγμό της έσχατης λύσης (μετανάστευση-οικειοθελής εξορία;) μάλλον το εκλαμβάνω ως αστείο. Δεν νομίζω οτι το υπάρχον πολιτικό δυναμικό αξίζει αυτή τη προσωπική θυσία...

Ανδρέας είπε...

" Aυτό θα γίνει μέσα στο 2007".

Και γιατί όχι το 2006? Α ναι, έχουμε δημοτικές και νομαρχιακες εκλογές τον Οκτώβριο...

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Σε προσωπικό επίπεδο θα υπερθεμάτιζα της πρότασης όχι για το 2006 αλλά για τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ή λίγο πριν τα τέλη του ΄80.

Πάντως, ή αξιολόγηση μιας δήλωσης και πολύ περισσότερο μιας πρότασης εφαρμογής μιας πολιτικής δεν μπορεί απλώς και μόνο να γίνεται στη βάση ενός προσωπικού πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος.

Οσο για το στοιχείο των εκλογών της αυτοδιοίκησης εκτιμώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει καθοριστική σημασία. Περισσότερο σχέση έχει το γεγονός ότι μόλις πριν απο λίγους μήνες τα λιμάνια απο αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες (υπό τον έλεγχο των Λιμενικών Ταμείων) έγιναν επιτέλους Ανώνυμες Εταιρείες. Οσο για τα αεροδρόμια νομίζω ότι συνεχίζουν στο 90 % στο ίδιο καθεστώς...