2.4.06

Ο "Πυλώνας" και οι πονοκέφαλοι του...


Προφανώς και δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένα τυχαίο γεγονός η ταυτόχρονη παρουσία υψηλόβαθμών κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη συνάντηση των υπουργών των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης -αρμόδιων για τα ζητήματα της Ενέργειας- στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Απριλίου.

Έστω, και ως παρατηρητές η παρουσία κρατικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ -με επικεφαλής τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Εξωτερικών Matthew Bryza – και της Ρωσίας -με επικεφαλής τον υφυπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Ivan Materov – αποδεικνύει ότι τόσο η υπερατλαντική υπερδύναμη όσο και η αναδυόμενη δύναμη του "Μόσκοβου" επιδιώκουν πάση θυσία να ελέγξουν και να καθοδηγήσουν τις διεργασίες –επίσημες κι ανεπίσημες, δημόσιες και «υπόγειες», διακρατικές και διεταιρικές κ.α- στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης με άξονα τους αγωγούς και κυρίως την προέλευση/τόπο καταγωγής του περιεχομένου τους…

Με άλλα λόγια, ο "πυλώνας" δημιουργεί ήδη πονοκεφάλους και το όλο ζήτημα της Ενέργειας στην περιοχή αρχίζει να αποτελεί ένα σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες. Στο χέρι -ή καλύτερα και στο χέρι- της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας είναι να διαχειρισθεί μέσα απο πολιτικές συνεργασιών και συμμαχιών που θα έχουν πολυκεντρικές και πολυεδρικές αναφορές συμφερόντων το όλο ζήτημα αποκομίζοντας οφέλη για την ασφάλεια και την ειρήνη, την δημοκρατία και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Ν.Α.Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: