19.4.06

Η συνδικαλιστική αριστοκρατία και οι προσλήψεις


Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) έλαβε την απόφαση να εξαιρέσει από τις διαδικασίες ελέγχου των προσλήψεων την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια».Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της ΓΣΕΕ. Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας –η βασική δύναμη της οποίας βρίσκεται στον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα- ισχυρίζεται σε ανακοίνωση της ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΑΣΕΠ «ανοίγει την κερκόπορτα της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού».

Η απόφαση για την εξαίρεση της εν λόγω εταιρείας δεν είναι προφανώς μια αυθαίρετη και πολύ περισσότερο παράνομη ενέργεια καθώς το ΑΣΕΠ έρχεται να προσαρμόσει τις αρμοδιότητες τους αποκλειστικά και μόνο στο πεδίο της πρόνοιας του νέου νόμου για τις ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3429/2005 ορίζει (άρθρο 17) για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, ότι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μετά από δοκιμαστική περίοδο ή μη. Οι συμβάσεις αυτές διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι γνωρίζουν ότι εδώ και αρκετό καιρό η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» δεν ελέγχεται πλέον μετοχικά από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας βρίσκεται στα χέρια του επενδυτικού κοινού και ιδιωτικών συμφερόντων (Όμιλος Λάτση). Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη εταιρεία είναι όπως θα έλεγε και ο Παναγής Βουρλούμης μια μεταλλαγμένη πρώην ΔΕΚΟ – τουλάχιστον σε μετοχικό επίπεδο. Προφανώς, η μετάλλαξη αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί και σε επιχειρησιακό- εργασιακό επίπεδο το συντομότερο δυνατόν!!!

Κατόπιν όλων αυτών τι πραγματικά ζητά η συνδικαλιστική αριστοκρατία της ΓΣΕΕ; Να ορίζουν οι κομματικοί συνδικαλιστές την ροή των προσλήψεων και απολύσεων σε μια επιχείρηση όπου τα κεφάλαια προέρχονται από ιδιωτικά πορτοφόλια; Ευτυχώς, για όλους εμάς που το «Τείχος του Βερολίνου» έχει πέσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: