Από το επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών αντλώ το απόσπασμα απο τις απαντήσεις που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδος κ.C. Rice και Ντ. Μπακογιάννη σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας –άλλως πως, το τι προελεύσεως φυσικό αέριο θα τροφοδοτήσει τον ελληνο-ιταλικό αγωγό!!!(Λεπτομέρεια θα πείτε την ώρα που τα φώτα πέφτουν στο Ιράν κ.λπ- Κι όμως, πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί εξόχως την Δύση, οι πιέσεις της οποίας δεν πρόκειται να μειωθούν όσο συνεχίζει η ελληνική … «διγλωσσία» ή και … αφωνία. Αν και η απάντηση της κας Μπακογιάννη φαίνεται να δείχνει τη σωστή κατεύθυνση).
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, σε συνομιλίες εδώ στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα αναφέρετε τις ανησυχίες για το «gas prom» για το φυσικό αέριο και θα συζητήσετε τα θέματα ενέργειας στην Ευρώπη, την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη και θα συζητήσετε ίσως τη χρήση κάποιας άλλης γραμμής προμήθειας φυσικού αερίου; Και εσείς κυρία Υπουργέ της Ελλάδος τι λέτε επ΄ αυτού;
C. RICE: Το πρώτο θέμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η ασφάλεια από πλευράς ενεργείας είναι κάποιο θέμα που δεν απασχολεί μόνον την Αμερική, απασχολεί επίσης και την Ευρώπη. Δηλαδή καταλαβαίνω ότι αυτό ήτανε θέμα υπό συζήτηση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η πολλαπλότητα προμηθειών, καθώς επίσης και η διαφοροποίηση από υδρογονάνθρακες σε εναλλακτικά καύσιμα είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα.
Γνωρίζουμε ότι γίνονται συζητήσεις για εναλλακτικούς αγωγούς για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν είναι κάτι που μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν. Οι Ευρωπαίοι οι ίδιοι ανησυχούν γι’ αυτό.
Κι εμείς το ίδιο πρόβλημα έχουμε γι αυτή τη διαφοροποίηση όσον αφορά τις προμήθειες, όπως αναφέρεται μέσα στο πλαίσιο του προεδρικού μας προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό έχει φτάσει ήδη για ψήφιση στο Κογκρέσο.
Άρα λοιπόν θα έχουμε μία μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια όσον αφορά την ενέργεια. Είναι εμφανές ότι όταν έχουμε κάποια ζήτηση σε παγκόσμια βάση με την Κίνα και την Ινδία που αναπτύσσονται κατά πολύ, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας.
Θα το συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής των G8 και το συζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα το συζητήσαμε και με την ομόλογό μου στις διμερείς μας συζητήσεις και θα κάνω το ίδιο και στην Τουρκία φυσικά.
Μιλήσαμε για ενέργεια, για τη διαφοροποίηση, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι μία από τις ανησυχίες είναι ότι ίσως υπάρχει η δημιουργία ενός μονοπωλίου από μία πηγή από τη Ρωσία συγκεκριμένα, αλλά δεν είναι θέμα μόνο μονοπωλίου από τη Ρωσία, είναι γενικά θέμα διαφοροποίησης της συνολικής προσφοράς.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος. Για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν και προς ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στην ίδια χώρα διαφορετικές πηγές ενέργειας. Εμείς ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τον αγωγό μας ο οποίος θα είναι ένας αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης στο πετρέλαιο, έχουμε τον αγωγό ο οποίος θα φέρνει γκάζι από την Τουρκία προς την Ιταλία.
Και θέλω εδώ πέρα να τονίσω και τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία διαθέτει πλέον σήμερα έναν εξαιρετικά σύγχρονο στόλο μεταφοράς και πετρελαίου και αερίου από διάφορες κατευθύνσεις.
Έτσι και στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ισχύει η προσπάθεια να μπορέσουμε να έχουμε πηγές ενέργειας από διαφορετικά σημεία. Βεβαίως αυτό πάντοτε σε σχέση με την τιμή της ενέργειας την οποία σε τοπικό επίπεδο καταναλώνουμε.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Η Καθημερινή ο δημοσιογράφος Κώστας Ιορδανίδης αποδίδει την νέα πτυχή του ενεργειακού εκβιασμού του «Μόσκοβου» και τους προβληματισμούς της Δύσης: "Η στάση της Μόσχας στο θέμα του Ιράν και έναντι της Χαμάς δεν έχει τον χαρακτήρα της αμέσου εμπλοκής σε χρηματοβόρες επιχειρήσεις, αλλά έχει ως στόχο να κεφαλαιοποιήσει υπέρ της Ρωσίας την αντιπάθεια των ισλαμιστών προς τις επιλογές των ΗΠΑ.
Με το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία - ίσως και η Κίνα, αλλά αυτό είναι αδιάφορο- θα προσπαθήσει να αναγκάσει τις ΗΠΑ να κινηθούν εκτός του πλαισίου της «νομιμότητος» -όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ- εάν επιχειρήσουν να δράσουν μονομερώς εναντίον του Ιράν.
Ολα αυτά θα είχαν περιορισμένη σημασία, εάν η Ρωσία δεν είχε τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου από τα οποία εξαρτάται η οικονομία της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε μια εποχή εξόχου ασταθείας στη Μέση Ανατολή.
Την Τετάρτη, σε μία επίδειξη ισχύος, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ προειδοποίησε τους πρέσβεις της Ε.Ε. στη Μόσχα ότι εάν επιχειρηθεί ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά, το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να στραφεί σε άλλες αγορές, στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Αυτή ήταν η απάντηση της Μόσχας στην πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Τόνι Μπλερ να αποτρέψει την εξαγορά της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας προμηθείας φυσικού αερίου Centrica από τη ρωσική Gazprom.
Το ατού της Σοβιετικής Ενώσεως στο παρελθόν ήταν η στρατιωτική της ισχύς και η δύναμη των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Σήμερα το όπλο είναι ο ενεργειακός της πλούτος. Η μάχη δεν διεξάγεται πλέον στον ιδεολογικό χώρο, αλλά στο επίπεδο της "αγοράς". Η Ρωσία του κ. Πούτιν δεν προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο, όπως φιλοδοξούν οι ΗΠΑ. Δεν έχει ανάγκη από συμμάχους και δεν ιδεολογοποιεί την πολιτική της δράση. Διακρίνεται από έναν αμείλικτο πραγματισμό, ενώ η παραδοσιακή Δύση δίνει τη μάχη εφαρμογής των "νέων ιδεών" στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα".
1 σχόλιο:
Δεν βρίσκετε αλήθεια εξαιρετικό το γεγονός οτι δεν εχουμε πια μυστική διπλωματία αλλά φανερώτατες εμπορικές διαπραγματευσεις, καθαρότατα παζαρέματα, μεταξύ των επιχειρήσεων-κρατών (των επιχειρήσεων που εχουν κράτη για την ακρίβεια;)
Δημοσίευση σχολίου