30.5.06

H συνταγή του ανταγωνισμού


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης συμμετέχοντας σε εκπομπή της ΝΕΤ το βράδυ της Δευτέρας κλήθηκε να απαντήσει σε επίμονο και συνεχώς επαναλαμβανόμενο ερώτημα πολιτικών συντακτών –μεταξύ των οποίων και προβεβλημένα στελέχη του σημιτικού εκσυγχρονισμού- για το αν η κυβέρνηση Καραμανλή προτίθεται να διατηρήσει εν ισχύ το καθεστώς προστασίας του «ειδικού ρόλου» της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Αλογοσκούφης αντί άλλης απαντήσεως στο ερώτημα περί ειδικού ρόλου της «μεγάλης μας φίλης» έσπευσε να δηλώσει ότι η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Εθνική Τράπεζα όπως κάθε άλλη μεγάλη ή μικρή εμπορική τράπεζα στην χώρα.

Το ζητούμενο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δεν είναι το ποσοστό ελέγχου –άμεσου ή έμμεσου από την πλευρά του Δημοσίου- στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας αλλά η υγιής και σε στέρεες βάσεις ανάπτυξη της τράπεζας προς το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των μετόχων της και γενικότερα η διαρκής και συστηματική εποπτεία για την διασφάλιση συνθηκών υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά. Αν οι δύο αυτοί παράγοντες εκπληρώνονται, συμπλήρωσε ο κ. Αλογοσκούφης, τότε θα υπάρχει και όφελος γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της στρατηγικής επιλογής επέκτασης των δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία και επεδίωξε να καταστήσει σαφές ότι αξιόλογο μέρος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα είναι αποτέλεσμα της εξωστρέφειας που αναπτύσσει ένα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης.

Επιπλέον, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει ρόλο συμβούλου επενδύσεων καθορίζοντας το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που είναι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας. Ας σταθμίσουν τις αποφάσεις τους με αποκλειστικό οδηγό τα συμφέροντα τους εντός των πλαισίων που καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλογοσκούφης έκανε σαφές ότι η προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση πάση θυσία όρων υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησε και η επιλογή της αυτοδύναμης εισαγωγής των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μια επιλογή η οποία πέρα από την προσκόμιση εσόδων στα δημόσια ταμεία διαμορφώνει και τους όρους μιας δυναμικής παρουσίας του υπεραιωνόβιου Τ.Τ με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Ο κ. Αλογοσκούφης με τις τοποθετήσεις του έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι και λειτουργεί στο πλαίσιο των καθηκόντων και των εξουσιοδοτήσεων ως μετριοπαθής και ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών δεν γοητεύεται απο την πολυκαιρισμένη "ασφάλεια" των "ειδικών ρόλων" (διάβαζε καλύτερα κομματικά και συνδικαλιστικά φέουδα)για εταιρείες που με τον άλφα ή βήτα τρόπο το Δημόσιο διαθέτει αξιόλογο ποσοστό μετοχών.

Αν αυτές οι τοποθετήσεις περί ανταγωνισμού συνδυασθούν με την απάντηση που έδωσε σε επερώτηση βουλευτών του Πασόκ για τον ΟΤΕ συνάγεται το συμπέρασμα ότι η υπέρασπιση της γραμμής των μεταρρυθμίσεων δεν έχει να κάνει με καμμια επιδίωξη ιδεολογικής καθαρότητας αλλά αντίθετα με μια καθημερινή μάχιμη πολιτική στάση για την επικράτηση του αυτονόητου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: