23.6.06

Η πρόκληση της Eurabia...



Η τελευταία έκδοση του περιοδικού Τhe Economist φαίνεται πως επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο "μεγάλου προβοκάτορα".


Προκλητικός τίτλος (Εurabia), προκλητικό εξώφυλλο (η ημισέληνος στο Πύργο του Αϊφελ). Ο υπότιλος σώζει λίγο τα πράγματα - Μύθος και Πραγματικότητα του Ισλάμ στην Ευρώπη- αλλά η πρώτη εικόνα είναι τόσο ισχυρή και παραμένει σε κάθε περίπτωση...

Ως προς το κείμενο, τις ιδέες, τα σχήματα και την επιχειρηματολογία του συγγραφέα ο μόνος κριτής δεν είναι άλλος απο το χρόνο (συμπεριλαμβανομένων και των επιλογών των ηγετικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Επί του παρόντος, η προοπτική της Eurabia μπορεί να αποτελεί μόνον ένα "σενάριο εργασίας" για αναλυτές αγγλοσαξωνικής κατεύθυνσης think tank.

1 σχόλιο:

talos είπε...

Δυστυχώς η αστοχία και η απλή ανοησία είναι συστατικά στοιχεία του τεύχους (πέρα από το γεγονός ότι η υιοθέτηση συνθηματολογίας τύπου Anne Coulter - έστω και με "κριτική διάθεση" σίγουρα δεν είναι ότι το καλύτερο). Βλέπε για παράδειγμα την ασύστολα παραμορφτική εικόνα των περσινών ταραχών στα Γαλλικά προάστια που παρουσιάζεται ως γεγονός:

Late last year, when Muslims in many of France's slum-suburbs erupted in almost uncontrollable violence, this was seen as proof of Europe's failure either to give the newcomers a decent economic life or to confront extremism successfully.