26.7.06

Η επόμενη φάση για το Κυπριακό απο την σκοπιά ενός Βρετανού αξιωματούχου


Ο Λόρδος Hannay του Chiswick ήταν ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης για την Κύπρο για σχεδόν 10 χρόνια - η θητεία του ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2003. Ο ίδιος στην κρίσιμη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίοδο είχε την δυνατότητα και το προνόμιο να είναι ένας εκ του σύνεγγυς συνομιλητής με όλους τους καθοριστικούς παράγοντες και διαμορφωτές των εξελίξεων στο νησί, στις Βρυξέλλες αλλά και στο Λονδίνο.

Πριν απο λίγες ημέρες ο Λόρδος Hannay σε ένα policy brief που κυκλοφόρησε απο το Center of European Reform (CER) διατυπώνει τις απόψεις του για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προτρέποντας απο την πλευρά του όλους τους ενδιαφερόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση - μια αίσθηση του μέτρου- και να αναζητήσουν σημεία συμβιβασμού.

Προφανώς, ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας δεν διατυπώνει αυστηρά προσωπικές του απόψεις αλλά συμπυκνώνει ιδέες και προτάσεις εφαρμόσιμης πολιτικής που βρίσκουν υποστηρικτές σε ευρείς διπλωματικούς και οικονομικούς κύκλους ηγετικών ελίτ και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ο τίτλος της ειδικής μελέτης: Cyprus, Turkey and the EU:Time for a sense of proportion and compromise

Δεν υπάρχουν σχόλια: