8.11.06

Για την διπλή υπηκοότητα...

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει στην χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στους χιλιάδες Βορειοηπειρώτες που ζουν την τελευταία δεκαετία ανάμεσα μας επισημάνει μεταξύ άλλων αρνητικών συνεπειών της ρύθμισης και το ενδεχόμενο της "έκλειψης" της μειονότητας.

"Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μειονότητα είναι καταδικασμένη σε έκλειψη. Και μαζί μ’ αυτήν, βεβαίως, θα χαθούν και τα πατρογονικά δικαιώματά της στη Bόρειο Ήπειρο"

(απο το άρθρο του Στ. Λυγερού, με τίτλο " Κίνδυνος για την ελληνική μειονότητα της Aλβανίας", "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", Τετάρτη 8 Μοεμβρίου 2006).

Ο δημοσιογράφος δεν αποφεύγει αυτό που επιχειρεί και ο ίδιος να ξορκίσει στο πρόλογο του άρθρου του. "Μπορεί να ακούγεται κινδυνολογικό, αλλά είναι απολύτως ακριβές", γράφει ο Λυγερός αλλά το αποτέλεσμα -και πολύ περισσότερο η ίδια η ψυχρή πραγματικότητα των αριθμών- τον διαψεύδει!!!

Ο ίδιος –μελετητής και γνώστης της σύγχρονης ιστορίας- δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει ως προς την διαπίστωση ότι η ενδεχόμενη "έκλειψη" της μειονότητας –αν και όποτε συμβεί- δεν θα οφείλεται πρωτίστως στην απόφαση της κυβέρνησης για την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος χιλιάδων συμπατριωτών μας αλλά σε πληθώρα διαφορετικών λόγων που έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με την συγκρότηση και την λειτουργία της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην γειτονική χώρα. Άλλωστε, η απόδοση της ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες αλλά και σε άλλους Αλβανικής καταγωγής και υπηκοότητας πολίτες που ενσωματώθηκαν παραγωγικά στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο όπου και η Αλβανική ηγεσία αναζητά τον δρόμο προς τις Βρυξέλλες αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για την κατοχύρωση των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους στο άμεσο ή και στο απώτερο μέλλον. Επιπρόσθετα, κανείς δεν δικαιούται ιδιαίτερα σήμερα να παραβλέπει ότι το ζήτημα της ταυτότητας (με Τ κεφαλαίο) δεν αφορά το αίμα και τα εδάφη των προγόνων αλλά είναι κατεξοχήν θέμα προσωπικής επιλογής και σε ευρύτερο πλαίσιο συλλογικής συνείδησης.

Δυστυχώς αλλά οι υπηρεσίες που προσέφεραν οι κατά καιρούς αυτόκλητοι σωτήρες και προστάτες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αλλά και των χιλιάδων Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα δεν αντέχουν στην αναμέτρηση τους με την πραγματικότητα. Ευτυχώς που η εποχή μας δεν αντέχει ούτε "ομήρους", ούτε πολύ περισσότερο …"χαμένες πατρίδες". Ό νοών, νοείτω!!!

3 σχόλια:

S G είπε...

μου φαινεται εντυπωσιακο που οι ανθρωποι χανουν τοσο πολυ την κοινη λογικη τους. Σκοπος ειναι να εχουμε "μειονοτητα" και "εδαφικες αξιωσεις" ή ισως οι ανθρωποι της μειονοτητας αξιοπρεπεη ζωη?

η χορηγησε σε αυτους τους ανθρωπους της ελληνικης υπηκοοτητας δεν τους εξασφαλιζει καλυτερη ζωη? αυτο δεν ειναι το ζητουμενο?

μου φαινεται απιστευτο οτι καποιοι δημοσιογραφοι βλεπουν τους συνανθρωπους τους ως μεσα, ως εργαλεια για επιτευξη ανουσιων σκοπων οπως "την εγερση εδαφικων αξιωσεων"

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Και εγώ διαφωνώ με το άρθρο του Λυγερού. Θα έλεγα μάλιστα ότι η μόνη καλή πιθανότητα διατήρησης της μειονότητας είναι ακριβώς η κατοχή απο αυτά τα άτομα διπλής ιθαγένειας, που θα τους επιτρέψη απρόσκοπτα να συνεχίσουν την ζωή τους και από τις δύο μεριές των συνόρων. Θα διαφωνήσω όμως και μαζί σας, freeblogger και sg: δεν είναι μόνο ζήτημα γεωπολιτικής. Αν αυτό συνέβαινε πριν δέκα χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί θα έχαναν κατά πάσα πιθανότητα την αλβανική τους ιθαγένεια, την περιουσία τους κ.λπ., πράγμα που θα έβλαπτε πρώτα αυτούς και μετά τον κακό ελληνικό ιμπεριαλισμό. Από κει και πέρα και επί ίσοις όροις, δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μπορή να ασκή πίεση στους γείτονές της, ειδικά όταν αυτοί είναι ασταθείς και έχουν κάνει δύο πολέμους τα τελευταία εφτά χρόνια...

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

-Φίλε sg: Η απώλεια της κοινής λογικής στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μάλλον συνειδητή λόγω της θρησκευτικής προσήλωσης στα δόγματα μιας παράδοξης και προφανώς παράταιρης εθνικιστικής αριστεράς, η οποία στην νεότητα της έμπλεκε τον αντι-αποικιακό αγώνα με τους γριβικούς εθνοσωτήρες και στην "ωριμότητα" της γοητεύεται απο συνταξιούχους διπλωματικούς υπαλλήλους και καθηγητές "περιφερειακών" πανεπιστημίων της Αθήνας με κυπριακή ιδιόλεκτο...
-Αγαπητέ Αθ. Αναγνωστόπουλε: Νομίζω ότι θα συμφωνούσατε κι εσείς ότι το timing έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο...