12.11.06

Ο Θ. Βερέμης και ο πόλεμος των ιδεών

O καθηγητής Θάνος Βερέμης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη το τοπικό παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" είπε μια φράση που φθάνει και περισσεύει για να αναδειχθεί σε όλο της το μεγαλείο η σημερινή κατάσταση στο Πανεπιστήμιο και όχι μόνο.

Η φράση είναι η εξής: “Bρισκόμαστε σε πλήρη πόλεμο ιδεών”.

Το ερώτημα κατά πρώτον είναι με ποιες ιδέες γίνεται ο πόλεμος και δεύτερον, ποιοι πολεμούν. Κι αυτό γιατί όταν μιλάμε για πόλεμο και για πόλεμο που γίνεται στην βάση ιδεών μάλλον χρειάζεται να ακριβολογούμε. Ιδιαίτερα δε, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Αν υπάρξει η τόλμη να αποσαφηνισθούν τόσο οι ιδέες όσο και τα “μέρη” του πολέμου των ιδεών τότε και μόνον τότε η δημόσια διαβούλευση θα αποκτήσει ουσία και νόημα. Τότε και μόνον τότε θα αποκαλυφθούν τα συμφέροντα των αντιπαρατιθεμένων μερών και θα μπορέσουν να διαμορφωθούν στέρεες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

1 σχόλιο:

S G είπε...

εχεις δικιο.

μαλιστα οταν ο κ. Βερεμης που υποτιθεται ειναι σημαντικος υποστηρικτης της μεταρρυθμισης φαινεται να αγνοει βασικα γεγονοτα, απορω λιγο που οδευουμε. Ειπε πχ

"πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια περιωπής"

αυτο φυσικα δεν ειναι αληθεια. Τα καλυτερα business schools της Ευρωπης ειναι ιδιωτικα. Επισης στην Τουρκια τα δυο καλυτερα ερευνητικα ΑΕΙ ειναι ιδιωτικα. Το Central European University στην Ουγγαρια και το κορυφαιο Πομπεου Φαμπρα στην Ισπανια (μεσα στα 10 καλυτερα ευρωπαϊκα στα οικονομικα) ξεκινησαν ως ιδιωτικα. Το WHU στην Γερμανια ειναι ιδιωτικο, κτλ Φυσικα δεδομενου οτι εχουν ιδρυθει προσφατα δεν εχουν γινει ακομα τοσο διασημα, αλλα για την ηλικια τους εχουν καταπληκτικα αποτελεσματα.