14.11.06

Σε τι Θεό -και σε ποιό πολίτευμα- πιστεύει η συνδικαλιστική αριστοκρατία;

Οι συμπεριφορές των εκπροσώπων της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας του πάλαι ποτέ κραταιού ευρύτερου δημόσιου τομέα (κατά την πασοκική αργκό) είναι γνωστές και πολλαπλώς σχολιασμένες. Εκείνο, όμως, που τροφοδοτεί και στηρίζει αυτές τις συμπεριφορές είναι οι αντιλήψεις τους –οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τουλάχιστον ως περίεργες σε σχέση με την δημοκρατική νομιμοποίηση τους στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δυτικού τύπου.

Αφορμή για το σχόλιο η ανταπάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωση της διοίκησης του τηλεπικοινωνιακού ομίλου σχετικά με την μίνι κατάληψη των συνδικαλιστών στο κτίριο της διοίκησης του ΟΤΕ.

Δύο μικρά αποσπάσματα από αυτήν την ανταπάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ:
-Τα κόμματα είναι αυτά που εδραιώνουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία το πολίτευμα, έχουν μέσω του λαού εντολή και νομιμοποίηση για ενέργειες ή πράξεις για τις οποίες και κρίνονται.
-Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει νόμιμη και καθαρή εντολή να υπερασπιστεί όλα όσα οι εργαζόμενοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν: ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο στην υπηρεσία της κοινωνίας και της χώρας.

Αν δεν κάνω λάθος στις εκλογές για το Κοινοβούλιο καμία ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν ζητά την ψήφο των πολιτών προκειμένου να νομιμοποιείται σήμερα για να υποστηρίζει ότι διαθέτει «νόμιμη και καθαρή εντολή» από τους πολίτες!!! Αυτή είναι και η πρώτη και βασική παρατήρηση.

Ας έρθουμε στην δεύτερη: H ΟΜΕ-ΟΤΕ υπερασπίζεται την θεσμική λειτουργία των κομμάτων και σε αυτό κανείς δεν έχει αντίρρηση. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κόμματα και μέσω αυτών τα συνδικάτα –ιμάντες κομματικής νομιμοποίησης κυβερνούν τις τύχες μιας εισηγμένης εταιρείας και ιδίως όταν αυτή η εταιρεία – λόγω αλλαγών στην μετοχική της σύνθεση- έχει πάψει προ πολλού να είναι κτήμα του κράτους…

Επιτέλους, οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας των πρώην ΔΕΚΟ ας αντιληφθούν ότι άλλο κόμματα και άλλο συνδικάτα, όπως άλλο πράγμα είναι η κρατικό-μονοπωλιακή επιχείρηση κι άλλο εισηγμένη εταιρεία με χιλιάδες μετόχους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εν κατακλείδι, στο πολίτευμα μας οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα και οι μέτοχοι διοικήσεις. Οι κυβερνήσεις εκφράζουν τα συμφέροντα των πολιτών και οι διοικήσεις τα συμφέροντα των μετόχων. Τελεία και παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: