14.11.06

Η Συμμαχία των Πολιτισμών- Απο την ιδέα στην πράξη

Στην Πρωτεύουσα Πόλη όπου αιώνες τώρα η Δύση συναντιέται και διαπλέκεται άλλοτε με αγριότητα και άλλοτε με μια μελαγχολική συγκαταβατικότητα με την Ανατολή –πάνω ακριβώς στο Βόσπορο- ο σπόρος της γόνιμης ιδέας για την Συμμαχία των Πολιτισμών με το ηθικό βάρος του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Kofi Annan αρχίζει να καρπίζει.

Η θετική συμβολή του απερχόμενου Γ.Γ. του ΟΗΕ για την προώθηση της ιδέας και της μετεξέλιξης της σε εργαλείο αποτελεσματικής παρέμβασης στην διεθνή σκηνή αναδεικνύεται και από τις δηλώσεις του εν όψει της ειδική σύνοδο για αυτό το ζήτημα. (Σχετικές αναφορές για την ειδική σύνοδο βρίσκει κανείς και στα ελληνικά και τα τουρκικά media).

Υ.Γ: Δύο παραπομπές σε σχετικά κείμενα νομίζω ότι αξίζουν τον κόπο. Πρόκειται για το αφιέρωμα της επιθεώρησης The Bridge (τ.2, 2006) στην Συμμαχία των Πολιτισμών στα Βαλκάνια και την Κύπρο αλλά και τις προσεγγίσεις του HIGH-LEVEL GROUP FOR ALLIANCE OF CIVILIZATIONS που αποτελείται από διεθνείς προσωπικότητες και την ευθύνη της συγκρότησης του είχε ο Kofi Annan).

Δεν υπάρχουν σχόλια: