25.11.06

Τα φοβικά σύνδρομα και το σκιάχτρο του "νεοφιλελευθερισμού"

Eντυπωσιακός –στην πρώτη ματιά του διαβάτη λαθραναγνώστη- ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σαββατιάτικου "Βήματος" αν και πολυφορεμένος… "Ελλάς Α.Ε" ο τίτλος κι ο υπότιτλος αναλαμβάνει τις περαιτέρω εξηγήσεις για το πώς η χώρα θα γίνει … brand name: "Η κυβέρνηση παραδίδει το κράτος στις αγορές"!!!

Το τι ακριβώς παραδίδεται στους …άρπαγες των αγορών το διευκρινίζει ο συντάκτης (η ταυτότητα του αποκαλύπτεται στην 3η σελίδα της εφημερίδας)
του πρωτοσέλιδου : παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ. Της διευκρίνισης αυτής προηγείται μια …προειδοποίηση –προφανώς, για τους πλέον ανυποψίαστους αυτής της χώρας- σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας "η διαδικασία μετάβασης στο μοντέλο της οικονομίας της αγοράς έχει ήδη ξεκινήσει και θα συμπεριλάβει πέραν των άλλων και τους πυλώνες του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους"!!!

‘Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα συνιστούν για τον συντάκτη του άρθρου (το πλήρες κείμενο στην σελ.3 της εφημερίδας) ένα είδος επέλασης των «νεοφιλελεύθερων» δυνάμεων υπό την μορφή «γερακιών» …

Παρά το γεγονός ότι ο συντάκτης βαφτίζει για λόγους εντυπωσιασμού ως "νεοφιλελεύθερη" επέλαση μια δέσμη εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, η ουσία είναι άλλη:Oι προκαταβολικώς λοιδωρούμενες, οι έστω και αποσπασματικά αναφερόμενες κυβερνητικές επιλογές απαντούν και ανταποκρίνονται σε ώριμα αιτήματα της κοινωνίας και των πολιτών; Ναί ή όχι; Απλό ερώτημα για σαφή απάντηση!!!

Απο εκεί και πέρα το βασικό ερώτημα είναι το τι ακριβώς υπερασπίζεται ο συντάκτης της εφημερίδας και μαζί με αυτόν και η διεύθυνση της; Τους κατ΄αυτούς "πυλώνες του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους" με τα γνωστά και μη εξαιρετέα παραγόμενα απο την διατήρησή τους αποτελέσματα στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση; Ή μήπως, την επαναφορά των κρατικών μονοπωλίων, την εκδίωξη των ιδιωτών επενδυτών, το κλείσιμο των αγορών και την ανάληψη της πλήρους ευθύνης της οικονομικής δραστηριότητας από το δημόσιο και τους φορείς της;

Μήπως όλα αυτά είναι απλώς μια υπόθεση εργασίας για "επαναφορά στο …μέλλον" με παρόντα, τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου; Μήπως η περίοδος Κώστα Σημίτη δεν υπήρξε ποτέ; Μήπως, εν τέλει ζούμε σε άλλη χώρα;

Η καλύτερη απάντηση, πάντως, απέναντι στην «τρομοκρατική» αρθρογραφία για την επικείμενη επέλαση των "νεοφιλελεύθερων" γερακιών δίνεται από τον αρθρογράφο της ίδιας εφημερίδας Ι.Κ. Πρετεντέρη (στην στήλη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ στην τελευταία σελίδα της Σαββατιάτικης έκδοσης του "Βήματος") όταν μεταξύ των άλλων επισημαίνει : "Και η Αριστερά μάχεται τον «νεοφιλελευθερισμό» - άσχετο αλλά η Αριστερά χρειάζεται πάντα κάποιο σκιάχτρο".

1 σχόλιο:

Policritos είπε...

Με γλώσσα αριστερών της δεκαετίας του 1950 μιλάνε για ¨διαδικασία μετάβασης στο μοντέλο της οικονομίας της αγοράς» λες και πρόκειται να περάσουμε τις πύλες της κόλασης! Κανένα τολμηρό βήμα δεν έχει γίνει ακόμη – και ούτε δυστυχώς πρόκειται να γίνει απ’ ότι φαίνεται – για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Ακόμη και στον ΟΤΕ που κάτι πάει να αλλάξει, ας περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις κι αν καταφέρει ο Παναγιώτης Βουρλούμης να αντέξει ως το τέλος.
Σκέψου τι θα γινόταν αν τολμούσε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση φιλελεύθερων πολιτικών που θα έπλητταν και τον πυρήνα της εξουσίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών!