28.11.06

Μάχιμος blogger, κοσμοπολίτης υπουργός Εξωτερικών: O Carl Bildt

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου ο Carl Bildt καταχωρεί το τελευταίο του post ως ενεργός πολίτης του κόσμου –με όλη τη σημασία του όρου- στο blog του. Μάλιστα, το συγκεκριμένο post είναι και ένας μικρός αποχαιρετισμός και ταυτόχρονα ένα καλωσόρισμα για την καινούργια σελίδα που άνοιγε στην ζωή του. Εκείνη της επαναφοράς του στην ενεργή πολιτική της πατρίδας του ως νέος υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας [Ο Bildt , πρωθυπουργός από το 1991 έως το 1994, ασχολήθηκε για πάνω από 10 χρόνια με τις Βαλκανικές υποθέσεις, άλλοτε ως αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοτε ως εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της Διεθνούς Κοινότητας].

Στο post της 7ης Οκτωβρίου ο Bildt αναφερόμενος στις προτεραιότητες της πολιτικής του σημειώνει:

We clearly want to be in the centre of the process of European integration. We want a Europe that is a strong voice for freedom, democracy, peace and reconciliation throughout the world. We are convinced of the need to go on with the process of enlargement of the European Union. We seek security in the cooperation with other nations. We value the transatlantic link. We remain a strong supported of the United Nations.

All in all a modern foreign policy.


Και ο Bildt παραμένει με αξιοσημείωτη σταθερότητα υπερασπιστής των θέσεων του, ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες της Κεντροδεξιάς που διακρίνονται σήμερα για την καθαρότητα της κοσμοπολίτικης αντίληψης τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Για παράδειγμα, ο Bildt –όπως απέδειξε και με την πρόσφατη ομιλία του στο Ταλλίν της Εσθονίας- υπερασπίζεται με σθένος και επιχειρήματα την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, ο ίδιος δεν διστάζει να μιλάει για την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει να φτάσει στο Βόσπορο, για τα 100 εκατομμύρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και των Δυτικών Βαλκανίων) που πρέπει να ζήσουν σε καθεστώς ειρήνης και ευημερίας, για το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αρνούνται να αποδεχθούν μια νέα κυριαρχία της Μόσχας κ.α

Με τούτα και με εκείνα η blogoσφαιρα μπορεί να έχασε προς στιγμήν ένα ένθερμο θιασώτη μιας νέας αντίληψης για τον πολιτικό ακτιβισμό αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά κέρδισε ένα κοσμοπολίτη ηγέτη ανοιχτών οριζόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: