7.12.06

Διαβάζοντας το blog του CER...

Τι θα συνέβαινε αν παρ΄ελπίδα ένας εκ των διακεκριμένων εκπροσώπων του υπερβατικά πολύχρωμου νεοελληνικού εθνικισμού –για παράδειγμα, ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής- τύχαινε να διαβάσει τα όσα γράφει η Katinka Barusch σε ένα από τα πρώτα καταχωρημένα posts (Absorption capacity –the wrong debate) στο νεότευκτο blog του Centre of European Reform (CER).

Με λίγα λόγια, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε!!! ¨Η αν προτιμάτε –για να θυμηθούμε και τις καταγωγές του εκ Θεσσαλονίκης βουλευτή- ποιος θα αναλάβει να κλείσει το στόμα του κ. Άνθιμου;

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι και προπαντός αδογμάτιστοι και αφανάτιστοι το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι το τι θα διάβαζε και με ποιο δυναμικό τρόπο θα εξεδήλωνε την διαμαρτυρία του ο κ. Παπαθεμελής αλλά το ίδιο το έλλειμμα του ελληνικού πολιτικού δυναμικού –σχεδόν στο σύνολο του- να κατανοήσει τις θέσεις μιας μεγάλης μερίδας του Δυτικού κόσμου (πολιτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, στελέχη think tanks, διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων) και να αναμετρηθεί με τις σημερινές πραγματικότητες σχετικά με την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το «αγκάθι» του Κυπριακού.

Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς –εν μέρει ή εν όλω- με τα γραφόμενα της κας Barusch εκείνο που χρειάζεται για μια ακόμη φορά να επισημανθεί είναι ότι ουδείς δικαιούται να προσπερνά ή να παρακάμπτει αυτές τις θέσεις. Κι αυτό γιατί, το υψηλόβαθμό στέλεχος του CER δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά ευρύτερες θέσεις μιας πολύμορφης κοινότητας συμφερόντων στην Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί την τουρκική υποψηφιότητα ένταξης με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια θέρμη που αντιτάσσεται στα φαινόμενα οικονομικού πατριωτισμού/εθνικισμού των Γάλλων ή των Ισπανών.

[Το CER ορίζεται ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που οι δραστηριότητες του (εκδόσεις, συνέδρια κ.λπ) χρηματοδοτούνται από χορηγίες και δωρεές ιδιωτικών επιχειρήσεων. Άλλωστε, μεταξύ των μελών του Advisory Board συμπεριλαμβάνονται ανώτατα διευθυντικά στελέχη μεγάλων διεθνών επιχειρηματικών ομίλων με ισχυρές πολιτικές και διπλωματικές διασυνδέσεις και επιρροές]

Δεν υπάρχουν σχόλια: