2.2.07

Το μέλλον του Κοσόβου...


Διαβάζοντας επί τροχάδην τη πρόταση του ειδικού διπλωματικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, του Φιλανδού Martti Ahtisaari μια σκέψη ήρθε και φώλιασε στο μυαλό - μια σκέψη απο την ακένωτη δεξαμενή των "μαθημάτων της Ιστορίας".

Μια σκέψη που επι του παρόντος δεν μπορεί παρά να εκδηλωθεί ως ευχή: Τα ενδιαφερόμενα μέρη - Κοσοβάροι και Σέρβοι- να μην επαναλάβουν τις συμπεριφορές των Κυπρίων στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄60 και τα γειτονικά κράτη -Αλβανία, Σερβία, πΓΔΜακεδονίας- να σπεύσουν να καταστήσουν ως μέγα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου.

Αν θέλουν να είναι απλώς "καλοί μαθητές" των Κυπρίων,των Ελλήνων και των Τούρκων ας ξεδιπλώσουν απο τώρα τις σημαίες και ως σημαιοφόροι των "εθνικών δικαίων" ας περιμένουν την καταστροφή!!! Σε διαφορετική περίπτωση, το πολυεθνικό και δημοκρατικό Κόσοβο με κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο το πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης διοίκησης για τους Σέρβους μπορεί να είναι μια λύση που να υποστηριχθεί απο τη διεθνή κοινότητα.

[Περισσότερα για το Κόσοβο στο τεύχος 4 της επιθεώρησης The bridge]

2 σχόλια:

Policritos είπε...

Πάντως, όπως διαβάζουμε σήμερα, ένας από τους «παίκτες» έσπευσε με τις δηλώσεις του να μας θυμίσει παρόμοιες συμπεριφορές: ο επικεφαλής της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο Επίσκοπος Αρτέμιος δήλωσε ότι το σχέδιο του ΟΗΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τη Σερβία!
Οι ορθόδοξοι πατέρες έχουν πάντα άποψη για τη διεθνή πολιτική και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Δυστυχώς... Η αντίληψη περί εδραιωμένου εθναρχικού ρόλου στις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων εξακολουθεί να κυριαρχεί παρά τα "παθήματα" που δεν έγιναν "μαθήματα"... Ευτυχώς, υπάρχει και ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος ως φωτεινό παράδειγμα. Ευτυχώς!!!