4.2.07

Όψεις ιδιωτικής διπλωματίας ...


Τέσσερα κράτη, μια πρωτεύουσα και το … πετρέλαιο.

Υπό τον τύπον διαφημιστικής καταχώρισης η παλαιομοδίτικη «ειδική ενέργεια» των προτάσεων του Ιδρύματος Goals For Americans για το μελλοντικό καθεστώς του Ιράκ στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης Foreign Affairs ( Ιανουάριος –Φεβρουάριος 2007, σελ. 25) μου τράβηξε τη προσοχή. Όχι αυτό καθ΄αυτό το χιλιοπαιγμένο σενάριο για το Ιράκ – η εκδοχή του Goals For Americans προβλέπει σε γενικές γραμμές 4 κράτη περιορισμένης κυριαρχίας, μια πρωτεύουσα στο μέσο ενός ομοσπονδιακού κέντρου και μέριμνα για το … μαύρο χρυσό- αλλά η βάση της επιχειρηματολογίας των εμπνευστών (π.χ το επιτυχημένο, σύμφωνα με τα στελέχη του αμερικανικού ‘Ιδρύματος, μοντέλο της Βοσνίας) και ακόμη παραπάνω, η ηγεμονική αντίληψη για την «κατασκευή» νέων κρατικών οντοτήτων «απέξω» και «από τον έναν».

Δεν είμαι θιασώτης των «θεωριών συνωμοσίας» αλλά και της παραφιλολογίας περί σκοτεινών κύκλων κ.α. Ούτε πολύ περισσότερο πείθομαι για την εγκυρότητα αλλά και τη δύναμη επιρροής και διείσδυσης σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων του εν λόγω ιδιωτικού ιδρύματος και ιδιαίτερα του προέδρου του –ονόματι Paul Flum με ειδίκευση σε εμπορικές καμπάνιες εταιρειών όπως η Coca Cola και η Cadbury. Αλλά εκείνο που θεωρώ επικίνδυνο στις μέρες μας είναι η κυριαρχία μιας κακότεχνης βιομηχανίας προπαγάνδας λύσεων στα διεθνή ζητήματα που καταφέρνει εν πολλοίς να υπονομεύσει το χρήσιμο καθ΄όλα έργο της δημόσιας διπλωματίας και των φορέων της (δεξαμενές σκέψης, ερευνητικά ινστιτούτα κ.λπ) και να προσδώσει μια λαϊκίστικη νότα στην αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων.

1.[Σε ένα παλαιότερο post είχα αναφερθεί στον Mark Leonard από τους κορυφαίους Βρετανούς και Ευρωπαίους μάχιμους διανοούμενους της γενιάς του και με πολύχρονη θητεία σε επιτελικές ομάδες think tanks. H εργασία του για τη Δημόσια Διπλωματία στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας ως εξέχων μέλος της επιτελικής ομάδας του βρετανικού think tank The Foreign Policy Centre παραμένει οδηγός … Αξίζει να προσεχθεί όπως και η τελευταία του εργασία για τον τετραπολικό κόσμο της επόμενης δεκαετίας ως επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής του Centre for European Reform. O M.Leonard –το τελευταίο του βιβλίο του οποίου για την Ευρώπη του 21ου αιώνα κυκλοφορεί και στα ελληνικά- είναι από τις αρχές του 2007 επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Soros Foundations Network για την λειτουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου για την προώθηση του μοντέλου της ανοιχτής κοινωνίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση].

2.[Στο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2007 της επιθεώρησης Foreign Affairs φιλοξενείται μακροσκελές άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair όπου με αρκετό θάρρος υπερασπίζεται την πολιτική της Συμμαχίας στο Ιράκ παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων για το ιδεολογικό μέτωπο της Δύσης απέναντι στη τρομοκρατία που εκπηγάζει από το «Νόμο του Προφήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: