24.2.07

Τουλάχιστον δεν μας χαρακτηρίζουν "villain"...


Η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά –όπως και άλλες Μεσογειακές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση- παραμένει σταθερά ενταγμένη στη κατηγορία των «βραδυπορούντων» σε σχέση με τις επιτεύξεις της «Λισαβόνας» όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης του βρετανικού think tank, του Centre of European Reform (CER).

[Η ετήσια έκθεση αξιολόγησης του CER για τη Λισαβόνα έχει επιτύχει να θεωρείται από τα θεσμικά όργανα και τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για τις επιτεύξεις των στόχων αυτής της κορυφαίας μέχρι στιγμής κοινοτική πρωτοβουλία. Για αυτό και η έκθεση θα παρουσιασθεί από τον ίδιο το πρόεδρο της Επιτροπής José Manuel Barroso στις 5 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ θα έχουν προηγηθεί ανάλογες παρουσιάσεις στη Ρώμη με τη συμμετοχή του Francesco Rutelli και στο Λονδίνο με τη συμμετοχή του George Osborne].

Στην φετινή έκθεση το σχόλιο των συγγραφέων –στελεχών του CER για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο κολακευτικό αν και οφείλει να παραδεχθεί κανείς ότι δεν αφίσταται της πραγματικότητας. Μάλιστα, στο σχετικό δελτίο τύπου για την έκθεση οι συγγραφείς κάνουν λόγο για «κατασπατάληση ευκαιριών» από τη χώρα μας τα 20 και πλέον έτη που κατέχει την ιδιότητα του κράτους – μέλους, ενώ η Ελλάδα συσχετίζεται τρόπον τινά με την νεοπροσύλητη Πολωνία, στην οποία αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «villain».

[Βαρύς χαρακτηρισμός… «villain» - κάτι ανάμεσα σε αλητήριο, αχρείο και … κακούργο. Διαλέγετε και παίρνετε…].

Πάντως, πέρα από τα «καθ΄ημάς», η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις επιτεύξεις δεν παρουσιάζει σχεδόν καμμία έκπληξη – «μικτές τάσεις», οι συνηθείς «ήρωες» και οι συνήθεις «ύποπτοι» …

Τα τρία στελέχη του CER * που υπογράφουν την έβδομη κατά σειρά αξιολόγηση της «Λισσαβόνας»
(7th edition of the CER’s Lisbon scorecard) εκτιμούν ότι «η παγκοσμιοποίηση και η γρήγορη ενσωμάτωση της Κίνας και της Ινδίας στις διεθνές οικονομικό σύστημα διαμορφώνουν μια βάση ευκαιριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά μόνο εκείνα τα κράτη - μέλη που διαθέτουν ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα σε προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στη γνώση θα μπορέσουν να ωφεληθούν».

* Τα τρία στελέχη του CER που υπογράφουν την ετήσια έκθεση είναι οι εξής: Katinka Barysch (chief economist) , Simon Tilford (head of the business unit) και Aurore Wanlin (research fellow).

Δεν υπάρχουν σχόλια: