12.3.07

Η "Συμμαχια για τις Οικογένειες"


Η σαφής αναφορά του πρόσφατου -εαρινού- Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην "Συμμαχία για τις Οικογένειες" αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη δημογραφική πρόκληση στη Γηραιά Ήπειρο.

Η πρόταση -που δεν έχει σχέση με παλαιότερες ηθικές επιταγές περί "πολυτέκνων" και σια- προέρχεται απο τη Γερμανική Προεδρία και αποτέλεσε μια απο τις βασικές προτεραιότητες της καγκελαρίου κας Angela Merkel. Μάλιστα, η Γερμανίδα ηγέτης τις ιδέες της για τις πολιτικές για την οικογένεια και τους νέους γονείς τις είχε αναπτύξει σε ένα απο τα πρώτα της video - podcast, μια new media υπηρεσία που εγκαινίασε η ίδια το 2006 και υπηρετεί με συστηματική επιμονή μέχρι και σήμερα.

Άλλωστε, η ίδια η διαδικασία για τη θέσπιση της «Συμμαχίας για τις οικογένειες» που θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές καθώς και τις καλές πρακτικές μάλλον είναι μια πολιτική για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

1 σχόλιο:

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είπε...

Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας έχουν σε κάθε χώρα διαφορετική σημασία και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, διευκολύνει τις νέες οικογένειες, τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά και το κυριότερο δημιουργούν ευτυχισμένους εργαζόμενους-πολίτες. Στήριξη της οικογένειας για την Ευρώπη, σημαίνει μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης-ιδιαίτερα γυναικών-, καλύτερη ποιότητα εργασίας για τις επιχειρήσεις-ο χαρούμενος και "ήσυχος" εργαζόμενος αποδίδει καλύτερα-, αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος- και του ασφαλιστικού προβλήματος. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε θετικοί σε ανάλογα μέτρα. Σημειώνω ότι οι Ιρλανδοί θέτουν ως δεύτερη βασική προτεραιότητα τις υποδομές σε childcare κατά τη διάρκεια της εποόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013.