22.5.07

Ο απατηλός θρίαμβος του λαϊκισμού


Σύμφωνα με τους Financial Times -"Populists triumph in Bulgaria"- οι λαϊκιστές θριάμβευσαν στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Βουλγαρία για την ανάδειξη των 18 νέων ευρωβουλευτών της χώρας, των πρώτων εκλεγμένων μετά την ένταξη της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το χαρακτηρισμό του λαϊκιστή, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, δεν ξεφεύγει σχεδόν κανείς από τους νικητές.

Στο συγκεκριμένο άρθρο φιλοξενείται μια δήλωση του lvan Krastev από το Centre for Liberal Strategies (ένα από τα πιο αξιόλογα think-tank της ΝΑ Ευρώπης, με έδρα τη Σόφια) που παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της επισήμανσης της για την εκλογική συμπεριφορά των συμπατριωτών του. Ο Krastev είπε εν πολλοίς ότι οι συμπατριώτες του ακολούθησαν το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο –δηλαδή κανένας διάλογος για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κέρδη για την αντιπολίτευση, προβλήματα για τη κυβέρνηση και αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

Η επωδός θα μπορούσε να ήταν «welcome to the club» αλλά μάλλον δεν επαρκεί … Το βασικό ζήτημα για τις μετα κομμουνιστικές κοινωνίες της ΝΑ Ευρώπης και το ζητούμενο τους για τη δημοκρατική ωρίμανση είναι η αντιμετώπιση αλλά και η σύγκρουση με το φαινόμενο του λαϊκισμού.

[Η επιθεώρηση The bridge στο τελευταίο τεύχος της ασχολείται και πάλι με το ζήτημα του λαϊκισμού φιλοξενώντας δύο ενδιαφέροντα κείμενα της καθηγήτριας Alina Mungiu-Pippidi (διευθύντρια του think-tank Romanian Academic Society με έδρα το Βουκουρέστι) και του Daniel Smilov (program director του think-tank Centre for Liberal Strategies της Σόφιας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: