23.5.07
Το μονοπώλιο του ΣΕΒ
Και οι άλλοτε «φτωχοί συγγενείς» όρθωσαν το ανάστημα… Ο λόγος για τους εκπροσώπους δυναμικών φορέων της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας –τουριστική βιομηχανία , οργανωμένο λιανεμπόριο κ.α- που αμφισβητούν ανοικτά και δημοσίως την πρόθεση του ΣΕΒ να μονοπωλήσει εκ νέου την εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου.
Ως γνωστόν η σημερινή ηγεσία του ΣΕΒ –Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών μέχρι τούδε- έχει επιλέξει, μέσα από την μετεξέλιξη του σημερινού φορέα, να εδραιώσει την παρουσία της στο διευρυμένο και εν πολλοίς διαφορετικό σε σχέση με το άμεσο παρελθόν σκηνικό της ελληνικής οικονομίας και αγοράς.
[Τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν να εγκρίνουν πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού του ΣΕΒ. Όπως, σημειώνει, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Η μετεξέλιξη του Καταστατικού μας είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία ανάδειξης του ΣΕΒ σε έναν εποικοδομητικό, προοδευτικό και ενεργό πολίτη μιας κοινωνίας που δεν φοβάται την αλλαγή, που συναισθάνεται τις προκλήσεις και βαδίζει μπροστά με δράσεις και με αποτέλεσμα»].
Ο πρώτος που αμφισβήτησε τη μονοκρατορία του ΣΕΒ ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τουρισμού) κ. Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος μιλώντας κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου –παρουσία και του Πρωθυπουργού- τάχθηκε υπέρ της ιδέας «για την δημιουργία ενός τριτοβάθμιου φορέα, που θα εκφράζει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολό της και στον οποίο θα εκπροσωπείται, ισότιμα και αναλογικά με την συνεισφορά του στο ΑΕΠ, όλο το φάσμα των παραγωγικών τομέων της οικονομίας».
[Ο ΣΕΤΕ είναι ιδιαίτερα θετικός στην ιδέα για την δημιουργία ενός τριτοβάθμιου φορέα, που θα εκφράζει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολό της και στον οποίο θα εκπροσωπείται, ισότιμα και αναλογικά με την συνεισφορά του στο ΑΕΠ, όλο το φάσμα των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.
Ένα τέτοιο όργανο θα μπορεί να προβάλει με πολύ μεγαλύτερο κύρος και αποτελεσματικότητα τις θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σε κρίσιμα θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, οι εργασιακές σχέσεις και άλλα που μας αφορούν όλους, αφήνοντας στις επί μέρους ενώσεις και συνδέσμους τα θέματα του χώρου τους.
Ο φορέας όμως αυτός, ας τον ονομάσουμε ένωση ελληνικών επιχειρήσεων, μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, με την συμμετοχή όλων, και όχι μέσα από μονομερείς, και ερήμην των άλλων, μεταλλάξεις υφιστάμενων συνδέσμων. Η ενότητα του επιχειρηματικού χώρου, την οποία όλοι επιθυμούμε, έχει σαν αναγκαίες προϋποθέσεις την ισοτιμία, καθώς και την αμοιβαία εκτίμηση και αλληλοκατανόηση].
Η δεύτερη φωνή εναντίωσης στη διατήρηση του μονοπωλίου της επιχειρηματικής εκπροσώπησης απο τον μετεξελιγμένο ΣΕΒ σε εθνική και ευρωπαϊκή βάση προήλθε από την πλευρά του λιανεμπορίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) κ. Θεόδωρος Βάρδας στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ανδρεάδη σε σχετικές δηλώσεις μίλησε για την ανάγκη «αναζήτησης λύσης ενιαίας εκπροσώπησης των επιχειρηματικών φορέων της χώρας στη βάση της αμοιβαίας και ισότιμης κατανόησης των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών και της ιδιαιτερότητας ανάπτυξης και λειτουργίας των διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Το μονοπώλιο του ΣΕΒ μετεξελίσσεται ευφυώς από μονοπώλιο κύρους σε μονοπώλιο γενικής εκπροσώπησης. Η βαριά βιομηχανία πρώτα γέρασε και μετά έμεινε ως άλλος δεινόσαυρος φάντασμα.
Ο κ. Δασκαλόπουλος ορθά αξιοποιεί το πάλαι ποτέ κύρος για να δημιουργήσει ένα πόλο εκπροσώπησης όλων των επιχειρηματικών τάσεων. Οι άλλοτε κλάδοι παρίες όμως αντιστέκονται μη ξεχνώντας το σνομπισμό του τέως κραταιού ΣΕΒ.
Κλάδοι παρίες, π.χ η τουριστική βιομηχανία; Τα δεδομένα άλλα δείχνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κύριο ζήτημα δεν είναι το εγχείρημα αυτό καθαυτό της μετεξέλιξης του πάλαι ποτέ κραταιού ΣΕΒ αλλά η αντίληψη της σημερινής ηγετικής ομάδας υπό τον κ. Δημ. Δασκαλόπουλο για το μονοπώλιο της εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
"Παρίες" με ομοιοματικά επί το ορθότερο. Τον καιρό των σοφών γερόντων του ΣΕΒ τα άλλα κλαδικά όργανα δε μπορούσαν ν αποτελέσουν αντίστοιχου κύρους συνομιλητή.
Η οικονομική εξέλιξη των αντίστοιχων κλάδων όμως ανέτρεψε τα δεδομένα οδηγώντας στη μετεξέλιξη του ΣΕΒ.
Δημοσίευση σχολίου