20.5.07

Δια χειρος Sarkozy


O Bernard Kouchner είναι πλέον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τη εμπνεύσει και υποδείξει Sarkozy. O 68χρονος ακτιβιστής της σύγχρονης ανθρωπιστικής δράσης όπως είναι άλλωστε γνωστό δεν έλκει την πολιτική του καταγωγή από καμία από τις μεταμορφώσεις του γκολισμού, ενώ δεν το συνδέει και τίποτα –εκτός του θρησκεύματος ενός από τους γονείς του- με το Sarkozy.

O Kouchner –όπως αναφέρεται σε σχετικές αναφορές γαλλικών μέσων για την δημόσια και διεθνής διαδρομή του- ξεκίνησε από τις τάξεις του Γαλλικού ΚΚ από το οποίο ξέκοψε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 για να προσεγγίσει αργότερα το χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, ιδίως όταν με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη του Κόσμου καθιέρωσε ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες –αν και πρώϊμες- εκφράσεις της «κοινωνίας των πολιτών» («Γιατροί δίχως Σύνορα» κ.α).

Η διαδρομή του και η προσωπικότητα του νέου υπουργού των Εξωτερικών της Γαλλίας αλλά και το γεγονός ότι είχε συμμετάσχει σε παλαιότερες κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών –π.χ υπουργός Υγείας στη κυβέρνηση Jospin 97-99) δείχνουν ότι η επιλογή Sarkozy πέρα από το συμβολισμούς που εμπεριέχει είναι και μια ισχυρή ένδειξη ότι η Κεντροδεξιά στην Ευρώπη μπορεί χάρις σε ισχυρές προσωπικότητες στο τιμόνι της να αποτελέσει μια σύγχρονη ηγεμονική δύναμη δίχως εκπτώσεις ως προς την ταυτότητα και το όραμα της.

Άλλωστε, ο Kouchner δεν είναι η μόνη από τις εκπλήξεις διά χειρός Sarkozy στη νέα γαλλική κυβέρνηση. Ας απαριθμήσουμε απλώς τις υπόλοιπες: α) Η πολυπληθής εκπροσώπηση των γυναικών, β) τα στελέχη που εκπροσωπούν τη διεύρυνση στον χώρο επιρροής των Σοσιαλιστών, όπως ο Eric Besson ή ο πρώην στενός συνεργάτης του Delors, ο Jean-Pierre Jouyet, που ανέλαβε υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και γ)οι εκπροσωπήσεις από ηγετικά στελέχη των άλλων κομμάτων της παραδοσιακής φιλελεύθερης και ριζοσπαστικής, πέραν της γκολικής, κεντροδεξιάς, όπως ο Jean-Louis Borloo του Parti Radical στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ή ο Hervé Morin, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της UDF στον οποίο ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας...

Εν τέλει, η προσωπικότητα, η δύναμη και η ηγεμονία μπορούν και να συνυπάρχουν όταν υπάρχει όραμα και πυγμή για να γίνει εφικτό το όραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: