1.6.07

Η δεκαετία του Blair


Διδάγματα / μαθήματα από τη δεκαετία διακυβέρνησης του Tony Blair. Στο τελευταίο τεύχος του Economist. Tony Blair- What I've learned.

Μια δεκαετία διακυβέρνησης με ισχυρό προσωπικό αποτύπωμα – μια κληρονομιά προς αξιοποίηση.

Ο Blair αποχωρώντας από την Downing Street ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια μπορεί κάλλιστα να ισχυρισθεί ότι δεν ήταν ποτέ παρατηρητής αλλά ένας ενεργός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα –μια επιλογή ως προς τις διεθνείς σχέσεις και το ρόλο της Βρετανίας στο σημερινό κόσμο που αποτέλεσε βασικό συστατικό της διακυβέρνησης του. Τα υπόλοιπα, θα τα κρίνει ο χρόνος -αν και οι αποτιμήσεις έχουν ήδη αρχίσει...

Υ.Γ: Κρατώ μια δήλωση του David Cameron στο BBC1."Tony Blair will be judged as having completely reformed his party which was a very good thing for the country. That was great. In some foreign affairs he made some great steps. Domestically, there's more of a question mark [but] there are things he's done that we'd keep and build on."

1 σχόλιο:

apropos είπε...

Ο Tony Blair συνεχίζει την παράδοση της Margaret Thatcher ως αναμορφωτού. Όντως η μεγαλύτερη επίπτωση ήταν στο ίδιο του το (Εργατικό) Κόμμα.
Στην εξωτερική πολιτική μπορεί να ήρθε σε αντίθεση με την κομματική του παράδοση αλλά δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ως αναμόρφωση της πολιτικής παρά μόνο ως προσκόλληση στην παραδοσιακή πολιτική. Με οφέλη για τη χώρα του; Μάλλον όχι, ενώ αντίθετα η Thatcher είχε αποκομίσει.