3.6.07

Focus στη Μεσόγειο - με επανακαθορισμό συμφερόντων και προτεραιοτήτων


Μια πρώτη αντίδραση –θετική κατ΄αρχήν- είχαμε με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Μεσογειακού Φόρουμ που έγινε στη Κρήτη ως προς «το περίγραμμα των γαλλικών ιδεών σχετικά με την πρωτοβουλία του Προέδρου Nicolas Sarkozy και τη Μεσογειακή Ένωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: "Οι ιδέες του Γάλλου Υφυπουργού Εξωτερικών όπως κατατέθηκαν στο τραπέζι είναι κατ' αρχήν προκαταρτικές ιδέες. Η βούληση όλων των χωρών της Μεσογείου, είναι να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία. Μια συνεργασία η οποία θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία από κοινού έχουμε όλες οι χώρες της Μεσογείου.

Σας ανέφερα ενδεικτικώς το θέμα της μετανάστευσης, τη συνεργασία στην ενέργεια που ήταν και μια πρόταση ελληνική που καταθέσαμε με τον Αλγερινό και τον Ιταλό συνάδελφό μας. Υπάρχουν ιδιαίτερες συνεργασίες οι οποίες πρέπει να προωθηθούν, αλλά η στενότερη συνεργασία όπως την προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος συνάντησε κατ΄αρχήν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από όλες τις χώρες της νοτίου Μεσογείου και βεβαίως και από εμάς.

Τώρα, είμαστε ακόμη στην αρχή, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επεξεργασία. Θα καταθέσουμε όλες οι χώρες και τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις και φαντάζομαι ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους, ιδιαίτερα τώρα που το επόμενο 18μηνο η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανήκει σε μεσογειακές χώρες, δηλαδή πρώτη αναλαμβάνει η Πορτογαλία, η Σλοβενία και μετά η ίδια η Γαλλία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: