2.8.07

Η εκκίνηση των πράσινων Συμπράξεων απο τη Δυτική Μακεδονία


Μέσα σε 17 μήνες ουσιαστικής λειτουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου για τις Συμπράξεις (ΣΔΙΤ) το σύνολο του προϋπολογισμού των projects που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ξεπερνά κατά τι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (μόνο σήμερα εγκρίθηκαν projects συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατ.ευρώ).


Τα projects που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ( από τις υποδομές δημοσίων υπηρεσιών μέχρι την παιδεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον)διαμορφώνουν το έδαφος για να αναπτυχθεί μια νέα αγορά που με τη σειρά της μπορεί να προσελκύσει, εκτός από ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές, νέες φρέσκιες ιδέες για αναπτυξιακά σχέδια και προτάσεις στο πεδίο της βιώσιμης τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Από την τελευταία σοδειά των εγκρίσεων ξεχωρίζει για πολλούς και διαφορετικούς –αλλά προφανείς- λόγους το έργο της Υλοποίηση υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.) , μέτοχοι της οποίας είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης & Φλώρινας καθώς και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας.

Το μοντέλο των Δυτικομακεδόνων τοπικών αρχόντων πιθανότατα θα «εισαχθεί» λίαν συντόμως και στο Λεκανοπέδιο. Το project της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εγκρίθηκε μόλις σήμερα από τη Διυπουργική αποτελεί παράδειγμα-κλειδί για τη λύση και για τα απορρίμματα στη πρωτεύουσα και σε όλο το Λεκανοπέδιο. Χάρις στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ το αδιέξοδο με τους ΧΥΤΑ και η αθλιότητα των παράνομων χωματερών οδεύει προς το "τέλος"...
Υ.Γ: Μια ματιά στο περιεχόμενο του site www.sdit.gr δεν βλάπτει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: