30.12.07

Ο Κόσμος και η Ελλάδα το 2008.


Τέτοιες μέρες ας ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας –κι ας μην έχουμε μιας και η συνήθης αξυρισιά του τριημέρου δεν μετρά ως γένι… Σήμερα, όσοι αγόρασαν την «Κ» θα είδαν πιθανότατα να φιλοξενείται μια ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση για την ετήσια έκδοση Ο Κόσμος το 2008 (μια πολύχρονη και επιτυχημένη συνεργασία της «Κ» και της επιθεώρησης The Economist) που κυκλοφορεί αύριο –τελευταία μέρα του χρόνου- στα σημεία πώλησης στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Η καταχώριση επιλέγει –και δικαίως- να κάνει focus στις διάσημες υπογραφές -13 τον αριθμό που φιλοξενούνται στην έκδοση, από την Αngelina Joli και τον Michel Platini μέχρι τον Δαλάι Λάμα , τον Sarkozy, τον Bloomberg και τον Peter Diamandis. Mάλιστα, τα κείμενα του δημάρχου της Νέας Υόρκης και του ελληνικής καταγωγής πρωτοπόρου της ιδιωτικής εξερεύνησης του Διαστήματος προδημοσιεύονται στην εξαιρετική ειδική έκδοση που ετοίμασε ο Νίκος Γ.Ξυδάκης (Πρόσωπα και Γεγονότα 2007) για το τελευταίο κυριακάτικο φύλλο του χρόνου.

Μαζί με τη καθιερωμένη έκδοση του Κόσμου κυκλοφορεί και διανέμεται σε ενιαία συσκευασία και η ετήσια έκδοση Η Ελλάδα το 2008, μια έκδοση που οργανώνεται από την επιτελική ομάδα του Forum “ΑγοράΙδεών” και αποτελεί στα χνάρια της διεθνούς έκδοσης του Κόσμου μια προσπάθεια να καταγραφούν, να αναλυθούν και να αναδειχθούν κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της χώρας μας το νέο χρόνο που θα υποδεχθούμε όλοι μας τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Την έκδοση τιμούν με τη παρουσία τους ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Α. Παπανδρέου και γ.γ. του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, ενώ παρουσία στις σελίδες της έκδοσης έχει και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Και στη φετινή έκδοση διατηρούνται οι παραδόσεις όπως για παράδειγμα το ανάγνωσμα του Χρηστου Α.Χωμενίδη και η ενότητα των bloggers ( Πιτσιρίκος, Xpsiligatzoy, Oldboy), ενώ υπάρχουν και 2-3 νέα στοιχεία που επιδιώκουν και εκείνα να αποκτήσουν παράδοση δια της μακροημέρευσης τους… Για παράδειγμα, καθιερώνεται με τη συμβολή του Γιάννη Μαυρή και της εταιρείας Public Issue μια ετήσια έρευνα για το βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς –ένα άτυπο αλλά χρήσιμο Παρατηρητήριο Θεσμών, ενώ επελέγη η έκδοση να αποκτήσει ένα cover story που αφιερώθηκε στις κλιματικές αλλαγές. Επιπλέον, η επιτελική ομάδα –με την ιδιαίτερη συμβολή της κας Αλεξίας Κονάχου- προσέφυγε στις υπηρεσίες του πιο πολυσυζητημένου προσώπου των τελευταίων μηνών (ιδιαίτερα μετά την απήχηση των εβδομαδιαίων του τηλεοπτικών εκπομπών) για να σχολιάσει με τον δικό του τρόπο τα δεδομένα και τις προοπτικές. Ο ευγενώς προσφερθείς κ. Λάκης Λαζόπουλος με το κείμενο του μας προειδοποιεί ότι "Τώρα μπαίνουμε στον 21ο" και ότι "το 2008, εμείς αποφασίζουμε!".

Στο "πακέτο" του "Κόσμου" και της "Ελλάδας" συμπεριλαμβάνεται και μια μικρή το "δέμας" έκδοση (πάλι της “ΑγοράςΙδεών”) για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΟΠΑΠ στηριγμένη σε πλούσιο και εν πολλοίς άγνωστο στους περισσότερους αρχειακό υλικό και πλαισιωμένη από παλαιές διαφημίσεις και αφίσες… Για την ακρίβεια, πρόκειται για το πρόπλασμα μιας μεγαλύτερης έκδοσης που θα ολοκληρωθεί και θα κυκλοφορήσει εντός του 2008 που ανασυνθέτει ψηφίδα τη ψηφίδα το ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πάζλ της εποχής… Το μικρό ιστορικό χρονολόγιο με το τίλο "Εις την υπηρεσία του Ελληνικού Πολιτισμού" αποτελεί στη παρούσα του μορφή ένα ενδιαφέρον και χρήσιμο ανάγνωσμα για τη σχέση ανάμεσα σε πολιτικές επιλογές και κοινωνικές συμπεριφορές 50 χρόνια μετά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: