28.2.08

Τα ψευδεπίγραφα blogs της παρά-δημοσιογραφίας


Απορίας άξιον αποτελεί το γεγονός ότι η περιώνυμος «συμβασιούχος του ΥΠΠΟ» δεν έχει ακόμη δηλώσει και …blogger. Με τόσες αναφορές στα τηλε-παράθυρα θα μπορούσε κάλλιστα να αποδεχθεί και να κατοχυρώσει τη πιο trendy ταυτότητα των ημερών μας. Εδώ, τόσοι και άλλοι τόσοι με ευδόκιμη υπηρεσία στα εγχώρια πάσης φύσεως media κατηγορίας B movies όχι μόνο έσπευσαν εν μια νυκτί να προβάρουν, να οχυρωθούν και να προβληθούν μέσα από δάνειες ταυτότητες αλλά αποπειράθηκαν κιόλας –αξιοποιώντας, δίχως άλλο, το πρόσφορο έδαφος που έχουν διαμορφώσει οι κυρίαρχες αντιλήψεις της μηντιοκρατίας και οι συμπεριφορές που αυτές παράγουν και εκδηλώνονται στο δημόσιο χώρο- να προσαρμόσουν αυτές τις ταυτότητες στα δικά τους «στενά κοστούμια».

[Η ταυτότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, είναι το σύνολο των διαφοροποιητικών χαρακτηριστικών, των γνωρισμάτων που καθορίζουν τι είναι κάτι, ποιος είναι κάποιος, που επιτρέπουν την αναγνώριση του. Με βάση αυτό τον ορισμό η ταυτότητα ενός blogger είναι εν πολλοίς ξεχωριστή και απολύτως διακριτή π.χ από εκείνη του επαγγελματία δημοσιογράφου και η διαφορά ή η διακριτότητα ανάμεσα στις δυο ταυτότητες δεν έχει να κάνει τόσο με την επαγγελματική ιδιότητα, προέλευση ή καταγωγή αλλά με τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές σε σχέση με τη χρήση του νέου μηντιακού εργαλείου και την εν γένει προσωπική προσέγγιση ενός νέου δημόσιου χώρου διαλόγου και επικοινωνίας].

Τα blogs δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ ο προνομιακός χώρος έκφρασης των επαγγελματικών δημοσιογράφων ή όλων των άλλων επαγγελματιών της αγοράς της επικοινωνίας. Ακόμη και στην Ελλάδα με τις πολλαπλές ιδιοτυπίες της αγοράς και της κοινωνίας. Οι δημοσιογράφοι ως μονάδες (εκτός κι αν παρουσιασθούν στο μέλλον νέες ενδιαφέρουσες συλλογικότητες) αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της εγχώριας blogοσφαιρας και ενδεχομένως –παρά το σχετικό σούσουρο- την «αίθουσα» με τα βαθειά χασμουρητά!!!

Το άδοξο αν και επικίνδυνο για τη «δημόσια υγεία» εγχείρημα να χρησιμοποιηθεί το νέο μηντιακό εργαλείο ως παρα-δημοσιογραφικό παιχνιδάκι κατέδειξε, πέραν όλων των άλλων, τις σοβαρές και χρόνιες αδυναμίες και τις ανεπάρκειες του πολιτικού δυναμικού της χώρας που αρκείται να προσλαμβάνει συνεχώς σε πείσμα των καιρών ψευδείς εικόνες ως πραγματικές… Η τελευταία αναφορά δεν έχει καμιά σχέση με παραβάσεις και παραβάτες της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτά θα κριθούν –αν και όποτε κριθούν- στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης.

Αντίθετα, η αναφορά έχει να κάνει με τη Πολιτική και τους Πολιτικούς. Αν κάτι ήταν που έλλειψε τις τελευταίες ημέρες ήταν η απάντηση της πολιτικής (με Π κεφαλαίο) απέναντι στα κάθε λογής παράγωγα προϊόντα της ύστερης νεοελληνικής μηντιοκρατίας. Άλλωστε, τα κάθε λογής ψευδεπώνυμα και ψευδεπίγραφα blogs της παρα-δημοσιογραφίας δεν μπορούν παρά να κατανοηθούν ως άλλα «δομημένα ομόλογα»…

1 σχόλιο:

ritsmas είπε...

Νομίζω ότι και στη μπλογκόσφαιρα, όπως και παντού, υπάρχει η ηρα υπαρχει και το στάρι. Νομίζω επισης ότι η αυτορύθμιση υπήρξε πάντα το μεγάλο ατού του οποιουδήποτε συστήματος. Σ αυτό ελπίζω και τώρα. Τα μπλογκς καθρεπτίζουν ένα κομμάτι της κοινωνίας μας με τα καλά και τα κακά της. Το ότι βρίσκονται και θα βρεθούν στο μέλλον καποιοι οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν παιγνίδι βρωμικο δεν είναι κάτι αξιοπερίεργο. Μάλλον αναμενόμενο είναι. Θα τους απορρίψει το ίδιο το σύστημα , ελπίζω
σε χαιρετώ
ριτς