12.4.05

Το σχέδιο μιας 20ετίας

Την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με σκοπό την προώθηση των «απαραίτητων για το μέλλον του τόπου μεταρρυθμίσεων» πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ημερίδα για την επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε χθές Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στην Αθήνα.

Ο υπουργός τόνισε στην παρέμβαση του ότι οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα ζητηθεί διακομματική συναίνεση, θα έχουν ορίζοντα δεκαετίας ή και 20ετίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις (δηλαδή, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του κατά το κοινώς λεγόμενο) . «Η συναίνεση και ο διάλογος αποτελούν σταθερή επιδίωξή μας, διότι έτσι ενδυναμώνεται η προώθηση των απαραίτητων λύσεων» είπε και επεσήμανε ότι «πρέπει να συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους τα θέματα τώρα που είμαστε μακριά από τις εκλογές».

Μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα, λοιπόν, προκειμένου να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα απο την άποψη της προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν για το κράτος αλλά και τους φορείς της ιδιωτικής επιχειρηματικής κοινότητας οι κυριάρχες τάσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.

Αλλά, οι μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα πέραν απο το καθολικό αίτημα (και ζητούμενο) της συναίνεσης στο πιό ευρύ φάσμα των διαθέσιμων προς τούτο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων χρειάζονται και κάτι παραπάνω ...

Με απλά λόγια, οι μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής χρειάζεται να στηρίζονται πριν απο όλα σε ενα συνολικό σχέδιο για την ίδια την χώρα. Ενα σχέδιο για την επόμενη 20 ετία που δεν μπορεί παρά να διεκδικεί να είναι και να αποτελεί το μετα - ολυμπιακό αναπτυξιακό όραμα της χώρας.

Πολύ περισσότερο δε μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της κατοικοεδρεύουν ισχυρές προσδοκίες ένταξης και ενσωμάτωσης στο υπερεθνικό οργανισμό , γεγονός που παρέχει στην Ελλαδα πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των προσδοκιών. Αρκεί, η ελληνική διπλωματία να πεισθεί ότι έφτασε η ώρα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στον χώρο της Νοτιανατιολικής Ευρώπης και της Μεσογείου ( το παράδειγμα της σύμπραξης των δυνάμεων στο project του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα προς μίμηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: