17.4.05

Τα δίκτυα της παιδείας και του πολιτισμού

Aπο την διπλωματία του ράσου τελικά προτιμότερη είναι η διπλωματία του πολιτισμού!!!

Η ανέγερση του δημοτικού σχολείου με την επωνυμία "Ο Ομηρος" με χρηματοδότηση του Ελληνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στην Κορυτσά της Αλβανίας αλλά και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του δικτύου πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης (με χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης) αποτελούν δύο πρωτοβουλίες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες απο την κοινή γνώμη στην χώρα μας.

Κι αυτό γιατί αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι πολιτικές ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας και αλληλεξάρτησης στην περιοχή μας (και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια) είναι μονόδρομος για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η διπλωματία στις μέρες μας έχει μετεξελιχθεί και ασκείται πολύ περισσότερο δια μέσου των ποικιλόμορφων δικτύων (απο τα επιχειρηματικά δίκτυα έως τα δίκτυα της παιδείας και του πολιτισμού) που διαμορφώνουν οι παραδοσιακές οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και οι νεωτερικές των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Ιδιαίτερα, οι παρεμβάσεις των τελευταίων είναι πολύ πιο ανθεκτικές στο χρόνο και αλλά και απείρως πιο προσοδοφόρες καθώς έχουν να κάνουν με την διαμόρφωση νοοτροπιών, συμπεριφορών και εν τέλει, ταυτότητας!!!

Μια ιδιαίτερη περίπτωση τέτοιας μορφής δραστηριότητας είναι εκείνη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας υπό τον καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη με τα Αρσάκεια Εκπαιδευτήρια στην Αλβανία. Χθές μάλιστα έγινε γνωστό - απο τα πλέον επίσημα αλβανικά χείλη - ότι δόθηκε η έγκριση από την αλβανική κυβέρνηση της λειτουργίας του Αρσακείου Λυκείου στα Τίρανα, το οποίο αποτελεί το πρώτο ελληνικό λύκειο στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: