11.6.05

Μεταρρυθμίσεις με ή χωρίς εισαγωγικά...

Ο κ. Παύλος Τσίμας επιλέγει στο άρθρο του ("ΤΑ ΝΕΑ", Σάββατο 11 Ιουνίου 2005, σελ. 4) όταν ο ίδιος αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που προοωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή να συνοδεύει τη συγκεκριμένη λέξη με εισαγωγικά. Εννοεί, δηλαδή, πως οι μεταρρυθμίσεις Καραμανλή - αν δανειστούμε και κάτι από τη διάλεκτο των Θεσσαλονικέων συμπατριωτών του πρωθυπουργού - είναι ντεμέκ μεταρρυθμίσεις...

Με τα εισαγωγικά του ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Τα Νέα" δημοσιοποιεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την δυσπιστία του και - γιατί όχι - και την ευθεία αμφισβήτησή του στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Η αμφισβήτηση αυτή του κ. Τσίμα αφορά ακόμη και τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ο ίδιος θεωρεί ότι η "όψιμη ανακάλυψη" των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δεν έχει την παραμικρή σχέση με "σχέδιο, πρόγραμμα, πολιτική σύλληψη". Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλονται είναι, όπως έγραφε και ο ποιητής της κομμουνιστικής νεότητας του κ. Τσίμα, "τέκνο" της ... ανάγκης!!!.

Η δημοσιονομική κατάσταση, αλλά και ο "φθινοπωρινός έλεγχος στις Βρυξέλλες" (;), σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αποτελούν τα ουσιαστικά κίνητρα, αλλά και τα εξόχως ταπεινά ελατήρια για να συμπεριληφθούν (τώρα) οι μεταρρυθμίσεις στο καθημερινό λεξιλόγιο της κυβέρνησης Καραμανλή.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίμας - ένας απο τους πλέον προβελημένους δημοσιογράφους της κεντροαριστεράς στα media τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια - θεωρεί, εκ των προτέρων, τις όποιες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την σφραγίδα Καραμανλή ψευδεπίγραφες, αφού ο ίδιος χρεώνει στη σημερινή κυβέρνηση ξεπερασμένες και αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο του κράτους, τη διαχείριση της εξουσίας, τη σχέση της με κοινωνικές ομάδες και στρώματα που δεν συνάδουν με μία σύγχρονη μεταρρυθμιστική δύναμη. (Η απάντηση σ' αυτά τα επιχειρήματα του ας αναζητηθεί στις τελευταίες δύο ομιλίες του πρωθυπουργού στη Βουλή).

Πάντως, τα επιχειρήματα του κ. Τσίμα, πέραν όλων των άλλων, αποδυναμώνονται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ηθελημένη ... παράκαμψη (αποσιώπηση) των λόγων της αδυναμίας εκπλήρωσης - όπως ο ίδιος αναγνωρίζει - του εκσυγχρονιστικού αιτήματος από "το ΠΑΣΟΚ της δεύτερης τετραετίας Σημίτη", ενώ ο δεύτερος αφορά ευθέως το αίτημά του για συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου - "ένα σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο μεταρρύθμισης"- που θα λειτουργήσει ως απάντηση στις πρωτοβουλίες και τις επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή.

Αν ο κ. Τσίμας είχε το χώρο, το χρόνο και κυρίως την θέληση να ασχοληθεί με τη "μη εκπλήρωση" του όποιου μεταρρυθμιστικού έργου από τις κυβερνήσεις Σημίτη, θα μπορούσε να κατανοήσει πλήρως τους λόγους της αποτυχίας τους, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υπό τη "νέα διεύθυνση" αδυνατεί, εκ των προτέρων, να ανταποκριθεί σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που "αγγίζει" το δημόσιο, τη λειτουργία του και τις δραστηριότητες του.

Είναι, κατ΄ουσία, οι ίδιοι λόγοι που και αυτός προτείνει να προσεχθούν ιδιαίτερα κατά την προοπτική διαμόρφωσης του "προοδευτικού σχεδίου μεταρρύθμισης". Εκτός, βέβαια, κι αν ο κ. Τσίμας πιστεύει ότι ο κ. Παπανδρέου έχει τη βούληση - και κυρίως τη δύναμη- να συγκρουστεί ευθέως με όλους όσους εκ των συντρόφων του έχουν ταχθεί στην πράξη με την υπεράσπιση "ενός ξεπερασμένου και διεφθαρμένου νεο - κορπορατιστικού δημόσιου τομέα και των συμφερόντων των μεσαίων τάξεων που οχυρώθηκαν σ' αυτόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: