5.6.05

Οι κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής

Ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα σε διημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Ακρίβεια-Ποιότητα: Μύθος και πραγματικότητα" είναι αρκετό για να αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή και μια μικρή ομάδα υπουργών μελών του οικονομικού επιτελείου της κινείται και πολιτεύεται στην βάση ρεαλιστικών προσεγγίσεων και θέσεων, μακριά από λογικές εύκολης δημαγωγίας και ανέξοδου λαϊκισμού.

Ο κ. Σιούφας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: "Θέλω να στείλω κι από εδώ ένα μήνυμα πρόκληση και πρόσκληση στις επιχειρήσεις του εμπορίου και της μεταποίησης: Ρίξτε τις τιμές. Ξανακερδίστε την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή. Στηρίξτε τον και θα σας στηρίξει. Στηρίξτε την ανταγωνιστική Ελλάδα και κερδίστε την εμπιστοσύνη νέων αγορών στο εξωτερικό. Δώστε αέρα στην αγορά. Σήμερα το παιχνίδι της πώλησης κερδίζεται πλέον με στρατηγικές κέρδους για όλους. Το κέρδος του καταναλωτή, είναι κέρδος για τον έμπορο".

Ο κ. Σιούφας απέφυγε κατά το κοινώς λεγόμενο να χαϊδεύσει αυτιά, σ' αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (βλέπε μονιμότητα νεοπροσλαμβανόμενων, εθελούσια ΟΤΕ, ασφαλιστικό Τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις, πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις αλυσίδες του λιανεμπόριου, άρση αντικινήτρων για επενδυτικά προγράμματα, πρωτοβουλίες στην Βαλκανική κ.λπ).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ορισμένοι μπορεί να απαντήσουν ότι η κυβέρνηση ξεπερνώντας τις παιδικές ασθένειες της εξουσίας βρίσκει επιτέλους το βηματισμό της αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνουν την πολιτική της σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της αγοράς. Ίσως δεν έχουν άδικο, αλλά το ζήτημα δε βρίσκεται σ' αυτήν ή την άλλη σχετική διαπίστωση. Εκείνο που μετρά είναι η κατεύθυνση της πολιτικής και η προστιθέμενη αξία που παράγει για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Όμως κι η κατεύθυνση της πολιτικής είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ειδικά δε το τρίπτυχο "Αποκρατικοποιήσεις, Μεταρρυθμίσεις, Ανταγωνισμός" διαμορφώνει για πρώτη φορά εκείνο το συνεκτικό δεσμό με την κοινωνία και τους πολίτες που αποτελεί τη σταθερή βάση ανάπτυξης και υποστήριξης σε βάθος χρόνου των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: