6.6.05

Το ερωτηματολόγιο των μεταρρυθμίσεων.

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που προσήλθαν και συμμετείχαν στις κομματικές διαδικασίες του περασμένου Σαββατοκύριακου κλήθηκαν να απαντήσουν και σε μία λίστα από 15 ερωτήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την γνώμη των μελών του ΠΑΣΟΚ, τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στο 7ο ερώτημα, περί της μονιμότητας, το 55,6 % συμφωνεί υπέρ της άρσης (μία θέση που υποστήριξε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" και ο πρώην γραμματέας του Κινήματος κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης).

Το αποτέλεσμα - εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί και επισήμως από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια του κ. Γ.Α. Παπανδρέου να επιβάλλει τις θέσεις του - τουλάχιστον για τη μεταρρύθμιση του κράτους και των συνδεδεμένων μ' αυτό οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ανεξαρτήτως πάντως του αποτελέσματος, εκείνο που μετρά κι έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία είναι αυτό καθ΄αυτό το ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί αποτελεί ένδειξη ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας αυτού του τόπου - και μάλιστα- σε μια περίοδο όπου η χώρα χρειάζεται να αναζητήσει τις εσωτερικές της αντοχές και δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "25".

Το ερωτηματολόγιο - ειδικά ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα - έχει ως εξής:

1. Η πρώτη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες.
2. Η πρώτη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι οι φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
3. Πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες που υπάρχουν για υπαλλήλους που προσφέρουν ίδιες υπηρεσίες.
4. Πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμονής και όχι απομάκρυνσης στους εργαζόμενους.
5. Όλες οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Το κράτος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας.
6. Οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα πρέπει να λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο της πολιτείας και όχι κάτω από τους νόμους της αγοράς.
7. Η μονιμότητα πρέπει να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
8. Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές δεν πρέπει να έχουν ευκαιριακό και αποσπασματικό χαρακτήρα, αλλά να είναι το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας.
9. Οι συμφωνίες στις επιχειρήσεις πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και με γνώμονα το γενικό κοινωνικό συμφέρον.
10. Το σημερινό κράτος πρέπει να αναμορφωθεί με κάθε θυσία. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα χάσουν μέρος των προνομίων τους.
11. Δεν πρέπει να υπάρχουν υπάλληλοι "δύο ταχυτήτων". Ό,τι ισχύει για τους σημερινούς υπαλλήλους πρέπει να ισχύει και για τους μελλοντικούς.
12. Το κράτος δεν μπορεί να "προστατεύει" τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να "προστατέψουν" το κράτος.
13. Το κράτος, αντί να είναι παραγωγός υπηρεσιών, θα πρέπει να βάζει τους κανόνες και να αγοράζει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση του πολίτη.
14. Καμιά αλλαγή δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς την έγκριση των συνδικάτων.
15. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να "διστάζει" για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα πρέπει να πρωτοστατεί για τις απαιτούμενες αλλαγές που επιβάλλει η εποχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: