7.6.05

Η μονιμότητα που ανάβει φωτιές...

Ο διάλογος για το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα έχει ανάψει για τα καλά!!! Ο διάλογος δεν αφορά πλέον μόνο το καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες ή μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών), αλλά επεκτείνεται κι αγγίζει - έστω κι εξ απαλών ονύχων - την ίδια την αρχή της μονιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους οργανισμούς. Η εφημερίδα "Εστία" αναφερόμενη στο άρθρο 103 , παράγραφος 4 του Συντάγματος - "Οι δημόσιοι υπάλληλοι πού κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν" - θέτει το ερώτημα εάν στις μέρες μας, με τη γενικευμένη εφαρμογή αξιόπιστων και αποτελεσματικών συστημάτων τεχνολογίας, αλλά και τις νέες προτεραιότητες για το ρόλο και τη λειτουργία του Κράτους, είναι απαραίτητες όλες οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις των δημόσιων υπαλλήλων.

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, και σε διπλανή στήλη, ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος ζητά από τις πολιτικές ηγεσίες "να απευθυνθούν στους Ελληνες με καθαρές κουβέντες " και να "μιλήσουν με ειλικρίνεια για το μέλλον". Ο κ. Ανδριανόπουλος (με την ιδιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή) αναφερόμενος στα ισχύοντα συστήματα αμοιβών και παροχών (π.χ οι 17 μισθοί των εργαζομένων στα "Ελληνικά Πετρέλαια") αλλά και τα συστήματα των "ρουσφετολογικών προσλήψεων " στο δημόσιο επισημαίνει ότι "η κατάσταση δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, γιατί διαφορετικά ο δρόμος για την παρακμή και την περιθωριοποίηση είναι ολάνοιχτος".

Την ίδια ημέρα, η εφημερίδα "Τα Νέα" αφιερώνει δύο σελίδες για την "μονιμότητα"( "Διχάζει το ΠΑΣΟΚ η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ", σελίδες 8-9, Τρίτη 9 Ιουνίου 2005), επικεντρώνοντας κυρίως την προσοχή της στις διϊστάμενες απόψεις και θέσεις που εκφράζουν τα προβεβλημένα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα των κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Ευαγγ. Βενιζέλου. Και οι δύο επιμένουν στις διαφορετικές θέσεις τις οποίες έχουν υποστηρίξει με συνεντεύξεις και ομιλίες τους, γεγονός που επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος κ. Γ. Παπαχρήστος. Στο ίδιο δισέλιδο φιλοξενείται κι η παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας κ. Παντ. Καψή, ο οποίος με αφορμή τη διάσταση απόψεων των προβεβλημένων στελεχών, θέτει ζήτημα "αποτελεσματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: