16.6.05

Η διαπραγμάτευση και η "προίκα".

Σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή της συνολικής διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωση,ς εκείνο που μετρά είναι μεταξύ άλλων και τα "προικιά" που θα προσκομίσει ο κάθε ένας εκ των 25 εταίρων. Η Ελλάδα σ' αυτνή τη διαπραγμάτευση έχει ως ακριβή "προίκα" την υποδομή και τα δίκτυα που δημιούργησε τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Και όπως όλοι σ' αυτόν τον απολύτως μεταβαλλόμενο κόσμο γνωρίζουν ότι οι υποδομές και τα δίκτυα δεν παράγουν μόνο κέρδη…

Ακριβώς γι'αυτό, η ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη στο Λονδίνο – με διοργανωτή το Ελληνο-Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο- ήταν σ' ένα μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στην ελληνική "προίκα" των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Μιλώντας γι' αυτήν την "προίκα" ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
α) Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στις Βαλκανικές οικονομίες συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και σταθεροποίησή τους, ενώ σε λιγότερα από δέκα χρόνια οι ελληνικές επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
β) Η Ελλάδα αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα επενδυτή στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ και κατατάσσεται ανάμεσα στους 3 πρώτους ξένους επενδυτές στη Ρουμανία.
γ) Οι ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στη ΝΑ Ευρώπη και οι δραστηριότητές τους αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς κάθε χρόνο.
δ)Πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν συνειδητοποιήσει τα προτερήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και χρησιμοποιούν ως πύλη εισόδου στην περιοχή την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: