18.6.05

Η αρχή του τέλους για το "οικοδόμημα" των Βρυξελλών.

Η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής ήρθε απλώς να επισφραγίσει, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, τη βαθειά κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια το "οικοδόμημα" των Βρυξελλών ή αν προτιμάτε, εκείνη η συγκεκριμένη εκδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίχθηκε σε συστατικά στοιχεία τα οποία προέρχονταν από το κυρίαρχο μοντέλο του "κοινωνικού κράτους" της πλούσιας και παραγωγικής Ευρώπης των προηγούμενων δεκαετιών. Δυστυχώς ή ευτυχώς όλα αυτά έχουν πλέον ανατραπεί στους καιρούς της παγκοσμιοποίησηςέχοντας αφήσει μόνο μια γλυκιά ανάμνηση.

Η παγκοσμιοποίηση, με το νέο περιεχόμενο του ανταγωνισμού που έφερε μαζί της ως βασικό συνοδευτικό χαρακτηριστικό, ο ρόλος των ΗΠΑ, αλλά κι η ανάδειξη στο διεθνές οικονομικό σκηνικό νέων δυνάμεων με πολλαπλά αναπτυξιακά αποθέματα έχουν προκαλέσει πραγματικούς τριγμούς τόσο στο όραμα-αίτημα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην οικονομική βάση του οικοδομήματος των Βρυξελλών. Το τελευταίο μοιάζει πλέον με ένα προϊόν "παλαιάς κοπής" και το μόνο "τμήμα" του που φαίνεται να συνεχίζει αδιατάρακτα την λειτουργία του είναι η πολυπληθής γραφειοκρατία και τα πολυποίκιλα συμφέροντα που τρέφονται από τον κοινοτικό κορβανά.

Η επόμενη μέρα της αποτυχημένη συνόδου του Λουξεμβούργου βρίσκει τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες να συγκεντρώνουν τα πύρα τους προς την πλευρά των Βρετανών. Κι όμως, ο Τόνι Μπλερ και ο Τζακ Στρο φαίνονται, επι της ουσίας, ως οι πιο πραγματιστές. Πιθανότατα από την εξέλιξη των πραγμάτων να αποδειχθεί ότι αυτοί είναι ουσιαστικά οι πραγματιστές πολιτικοί που χρειάζεται τούτη την ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο υπερασπιζόμενος τη στάση της χώρας του, υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει χωριστεί μεταξύ αυτών που έχουν στραμμένο το βλέμμα προς το μέλλον και αυτών που έχουν εγκλωβιστεί στο παρελθόν."Είναι βασικά ένας διαχωρισμός μεταξύ αυτών που επιθυμούν μια ΕΕ που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον και αυτών που επιθυμούν μια ΕΕ που θα παραμείνει εγκλωβισμένη στο παρελθόν" δήλωσε ο Στρο στο BBC.

"Μια θεμελιώδης αλλαγή είναι μπροστά μας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να την αποφύγει", πρόσθεσε και δεν είχε καθόλου άδικο. Όλοι πλέον γνωρίζουν - ανεξαρτήτως του βαθμού της παραδοχής- ότι η Ευρώπη των κάθε λογής επιδοτήσεων και των φύσει και θέσει ελλειμματικών κοινών πολιτικών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με το πολυθρύλητο "κοινωνικό κράτος"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: