27.6.05

Το θολό τοπίο στα media...

Καλοκαιρινό φαινόμενο που τείνει να γίνει συνήθεια στην "πιάτσα" των media φαίνεται ότι είναι οι συνεχείς εκβιαστικές "προειδοποιήσεις" μέσω πρωτοσέλιδων εφημερίδας. Το "έργο" πρωτοπαίχθηκε πέρυσι τέτοιο καιρό και φέτος απλώς επαναλαμβάνεται... Το "μέσο" μένει το ίδιο, τα πρόσωπα μόνον αλλάζουν. Αν και ο στόχος είναι διαφορετικός κάθε φορά, δεν παύει να είναι συνήθως εύκολα αναγνωρίσιμος: O επιχειρηματίας που "προειδοποιείται" έχει "κορφολογήσει" για τα "γερά" από το δυναμικό του σταθμού στο οποίο διαθέτει ισχυρά μετοχικά ενδιαφέροντα ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας με τα πρωτοσέλιδα.

Αφορμή γι' όλα αυτά είναι οι μεταγραφές των τηλε - αστέρων από το ένα κανάλι στο άλλο. Βεβαίως, οι "προειδοποιήσεις" δεν αφορούν ούτε τους μεταγγραφομένους και τα πακέτα τους, ούτε τα παρασκήνια των τηλεοπτικών studios. Αφορούν πτυχές παλαιοτέρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ενός media -αρχη που αξιοποιούνται κατά το δοκούν από τον άλλο media-αρχη.

Συνηθισμένα πράγματα στην χώρα μας θα πείτε, αλλά μη μας διαφεύγει και η ουσία. Τα media και ιδιαίτερα η τηλεόραση - εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων - δεν είναι μια καθαρόαιμη επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στο πλαίσιο μιας υγιούς, ανοιχτής, ανταγωνιστικής αγοράς, αλλά προσομοιάζεται περισσότερο με πολυδάπανες ασκήσεις διεύρυνσης της επιρροής στο πολιτικό σύστημα, και το ελεγχόμενο από αυτό πεδίο της αγοράς από εναλασσόμενους επιχειρηματικούς ομίλους με αντιτιθέμενα συμφέροντα, σε πολλαπλούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Και η λύση; Μέγα ερώτημα, χωρίς μία και μόνη απάντηση!!!

Ισως, η μοναδική διέξοδος για να ξεκαθαρίσει (έστω και ελάχιστα...) το τοπίο, τόσο στην τηλεόραση, όσο και ευρύτερα στα media θα ήταν μια αποφασιστική κεντρική πολιτική πρωτοβουλία που θα είχε ως σταθερό και μόνιμο στόχο την αποκαθήλωση όλων εκείνων των "παράκεντρων εξουσίας" που διαμορφώνονται λόγω του "μαύρου χρήματος" που διασυνδέει τα "πορτοφόλια" πολιτικών, επιχειρηματιών (με προσβάσεις και συμφέροντα στα media), δημοσιογράφων και διαφημιστών.

Και μεταξύ μας... πολιτική πρωτοβουλία δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη τη ψήφιση νέου νόμου! Ο νοών, νοείτω!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: