12.7.05

Περί blogs ο λόγος...

O Rafael Behr είναι editor στο site της εφημερίδας Observer και ένας από τους βασικούς συντάκτες της εβδομαδιαίας εφημερίδας με επιτελικό ρόλο και ευθύνη. Ο ίδιος, όμως, είναι κι ένας blogger - με ανατρεπτικές διαθέσεις συχνά πυκνά ως προς το χαρακτήρα των μικρών κειμένων στο ηλεκτρονικό του σημειωματάριο και με πολλαπλά ενδιαφέροντα σ' αρκετούς τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Αγγλία και σ' όλο το κόσμο.

Χθές, Δευτέρα ο Behr επέλεξε να γράψει στο e- σημειωματάριο του για τους blogers και τους δημοσιογράφους, επιχειρώντας να ψηλαφήσει τα όρια ανάμεσα στην κλασική, παραδοσιακού τύπου δημοσιογραφία και τα blogs, ένα από τα νέα μέσα-εργαλεία που η ευρεία χρήση τους δίνει πλέον μια νέα διάσταση στην έννοια του "citizen journalism".

Δύο τρείς "άτακτες" σκέψεις πάνω στο θέμα ίσως έχουν αξία να καταγραφούν:

α) Οι blogers δεν είναι και δεν μπορούν να ενταχθούν στο σώμα της κλασικής "επαγγελματικής δημοσιογραφίας". Αντίθετα, μάλιστα, οι ίδιοι οι bloggers αποτελούν -ως ένα σημείο- ένα διάσπαρτο χώρο, πολλαπλών και μη ενοποιούμενων συμπεριφορών και επιδιώξεων, με διακριτή την ένταση της κριτικής αναφοράς στα παραδοσιακά media.

β) Οι όπου γης επαγγελματίες δημοσιογράφοι και στελέχη τομέων της επικοινωνίας και του marketing είναι από τους πρώτους που ανακάλυψαν τα blogs και τα χρησιμοποιούν με πάθος σε καθημερινό επίπεδο εκτιμώντας ότι αποτελούν ένα απολύτως προσωποποιημένο κανάλι επικοινωνίας με τους φίλους, τον περίγυρο, αλλά και με τους άγνωστους "ξένους" στην άναρχη, όμως αριστοκρατικά δομημένη blogoσφαιρα.

γ)Το blog , εν τέλει, είναι η "εκ του περισσού πολυτέλεια" της δημοσιογραφίας της καθημερινότητας ενός εκάστου εξ ημών. Η επισήμανση μιας λεπτομέρειας που περνά και χάνεται στο αγχωμένο βουητό του καθημερινού βίου κι αξίζει καλύτερης τύχης. Πέραν τούτων, είναι η ζωντανή επαλήθευση της ευαισθησίας των ενεργών πολιτών - μια προτροπή και ενθάρρυνση για ένα δημόσιο διάλογο με άλλους όρους και δίχως δεσμεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: