10.7.05

London, we stand by you!


"Ένας από τους εφτά Λονδρέζους είναι μουσουλμάνος" - Δύο από τις περιοχές που βρέθηκαν στο στόχαστρό τους έχουν πολυπληθείς μουσουλμανικές κοινότητες". Αυτά είναι δυο στοιχεία κοινωνικής ανθρωπογεωγραφίας για τους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη βρετανική πρωτεύουσα από το άρθρο του Sher Khan, στελέχους του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας ( Το άρθρο που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα The Gurdian αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή το Σάββατο 9 Ιουλίου 2005).

Το άρθρο του Κhan δημοσιεύται στην ίδια σελίδα της εφημερίδας H Καθημερινή με εκείνο του συγγραφέα Tariq Ali (προέρχεται και εκείνο από την εφημερίδα The Gurdian). Η απόσταση που χωρίζει τα δυο άρθρα είναι σχεδόν χαώδης... Γιατί ενώ ο Khan μιλάει απλά για τις "ψυχές" των ανθρώπων και για όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν πάνω απο τις διαφορές... Ο Ali (ένας διανοούμενος αγωνιστής της τροτσκιστικής αριστεράς) παραμένει εγκλωβισμένος στα "σχήματα" που αναδεικνύουν, προβάλλουν και εν πολλοίς υποστηρίζουν τις αντιθέσεις και τη διαιώνιση τους.

Σ' αυτήν την άξια λόγου "αντιπαράθεση" εξαιτίας της τυχαίας συγκατοίκησής τους στην ίδια σελίδα φαίνεται ότι κερδισμένος βγαίνει ο απλός λόγος του Khan, μια και επιτυγχάνει να υπερασπίσει(ανεξαρτήτως των όποιων προθέσεών του) με περισσότερο πειστικά επιχειρήματα "βιωμένης καθημερινής εμπειρίας και πρακτικής" τις ουμανιστικές ιδέες
της Ευρώπης της Δημοκρατίας, της Ευρώπης της Ανοχής, της Σύνθεσης και της Συνύπαρξης, της Ευρώπης της Κοινωνίας των Πολιτών με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες.


Για τον ακτιβιστή "παλαιάς κοπής" Ali η ανάδειξη και η προβολή των αντιθέσεων είναι προτιμότερη από τους συμβολισμούς που έχει μια συνάντηση ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών, όπως ο Bono και ο Bob Geldof με τον Γάλλο πρόεδρο Chirac στο περιθώριο της συνόδου G8 ή η ίδια η παρουσία των Αφρικανών ηγετών στη σύνοδο. Συμβολισμοί αισιοδοξίας και πιθανότατα μικρά -πολύ μικρά- βήματα για μια πιο "οικουμενική" αντίληψη της πολιτικής των "πλούσιων χωρών", για ένα πιο "δίκαιο" κόσμο.

Ας υπερασπίσουμε όλες αυτές τις "δικές μας" αξίες που χτύπηθηκαν μ' αυτόν τον "βαρβαρικό" τρόπο στην καρδιά του Λονδίνου. "London, we stand by you".

Δεν υπάρχουν σχόλια: