1.10.05

Το "σουηδικό μοντέλο" και οι εγχώριοι θιασώτες του


Τόσο οι πάσης λογής εξ Εσπερίας σύμβουλοι του προέδρου του Πασόκ κ. Γ.Α.Παπανδρέου, όσο και οι πολυπληθείς fun της σημιτικής "ισχυρής Ελλάδας" ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τη συνέντευξη του Σουηδού πρωθυπουργού κ. Gorän Persson στο περιοδικό Prospect.

Ειδικότερα, το σημείο εκείνο στο οποίο ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης συσχετίζει την υψηλή φορολογία των εισοδημάτων με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τους οποίους "τρέχει" η οικονομία της χώρα του αλλά και με το γεγονός ότι οι πολίτες απολαμβάνουν σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο.

Κι όλα αυτά, κάτω απο σαφείς προϋποθέσεις -σαφέστερες δυστυχώς δεν γίνονται. Πρώτη και κύρια προϋπόθεση η διατήρηση της παραγωγικότητας σε υψηλά, διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα καθώς επίσης και οι ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το δημόσιο.

Το τελευταίο αντί να διασπαθίζει τους πολύτιμους κοινωνικούς πόρους σε "εθνικούς αερομεταφορείς" και "πράσινα άλογα" θέτει ως προτεραιότητα του την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων (πανεπιστημίων με όλη τη σημασία της λέξεως) και της Έρευνας και Ανάπτυξης στο χώρο της Τεχνολογίας!!!

Το απόσπασμα απο την συνέντευξη που χρειάζεται να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί απο τους εγχώριους θιασώτες του σουηδικού μοντέλου έχει ως εξής:

Eρώτηση :What is the secret of combining high taxes with high growth?



Aπάντηση: If you have a free economy, a highly educated workforce, a
very healthy people, very high productivity (as high as the US) and a sound
environment, you can create the conditions needed for good growth.

This has to be coupled to adequate financing of universities, and of R & D.

As long as we are efficient and constantly challenging ourselves we continue to be
productive.

Then if we produce successful growth, we get the public’s support
for high taxes.

If public services are good and working, a prosperous people
will continue to vote for the taxes needed to fund them.


'Οσο κι αν διαφωνεί κανείς για λόγους αρχής με την υψηλή φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων, η άποψη του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού εκφράζει αυθεντικά το ιδιότυπο για τα σημερινά ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά "σουηδικό μοντέλο". Aν πραγματικά το επιθυμούν οι εγχώριοι θιασώτες του καλόν είναι να το ακολουθήσουν με θρησκευτική ευλάβεια και κυρίως δίχως να το περάσουν απο την κλίνη του "πασοκικού" Προκρούστη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: