23.10.05

Το δεύτερο κύμα


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας στο συνέδριο του Economist (Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005) είχε προαναγγείλει ότι έρχεται το δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων, προσδιορίζοντας ότι " το δεύτερο κύμα που ξεκινάει με το Νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Εύστοχα ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Νικολάου στο ρεπορτάζ του στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2005) επισημαίνει ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο "καταργούνται τα φέουδα των υπουργών στις ΔΕΚΟ". Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεση της "εργαλεία" που χρησιμοποιούν σε ευρύτατη κλίμακα και οι ιδιώτες επιχειρηματίες /μεγαλομέτοχοι για να αξιολογούν και να αποτιμούν το έργο των managers και των άλλων υψηλόβαθμων στελεχών μιάς οποιαδήποτε επιχείρησης στον κόσμο.

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο η κυβέρνηση για πρώτη φορά με ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο, μακρυά απο την επιρροή των συμφερόντων με τις προνομιακές σχέσεις και τις πιέσεις της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας ή της κομματικής γραφειοκρατίας διαμορφώνει ένα πλαίσιο οργάνωσης, λειτουργίας και δράσης που επαναφέρει σε πρώτο επίπεδο την ανάγκη αποδοχής και σεβασμού των αυτονοήτων σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα που διασυνδέεται τις περισσότερες φορές με το δημόσιο συμφέρον, με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές και στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας, θα χρειασθεί άμεσα να διασυνθεθεί με τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων ευρέος φάσματος (αποκρατικοποιήσεις που δεν θα διστάζουν να προχωρούν στην απεμπλοκή του δημοσίου απο επιχειρήσεις "ασημικά") αλλά και με την εφαρμογή των ΣΔΙΤ και σε πεδία ή projects πέρα απο τα "τεχνικά" όρια του νέου νόμου. Κι όλα αυτά, σε πείσμα των αντιδράσεων, εντός κι εκτός της κυβέρνησης, όπως καταγράφεται σε αρκετά ρεπορτάζ των κυριακάτικών εφημερίδων (χαρακτηριστικό παράδειγμα με πολύ ενδιαφέρον ως προς τα στοιχεία το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Γ. Αγγέλη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία").

Δεν υπάρχουν σχόλια: