18.10.05

Ο "Θησαυροφύλαξ" και οι "συναρμόδιοι"...


Η έντονη κινητικότητα ξένων θεσμικών επενδυτών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών (με κορυφαία χαρακτηριστικά παραδείγματα τη συμφωνία εξαγοράς για την Q Telecom και τη συνεχιζόμενη μάχη των ποσοστών για τον έλεγχο της Forthnet) αποδεικνύει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ελληνική αγορά (όσον αφορά συγκεκριμένες περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας) διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που στον ένα ή άλλο βαθμό συνδράμουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα αποτελεί ένα ελπιδοφόρο στοιχείο και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο βαθμό που η κυβέρνηση αποτολμήσει να προχωρήσει με περισσότερη αποφασιστικότητα σε τομές που έχουν άμεση σχέση με την απεμπλοκή του κράτους απο επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες δηλώνει παρών με την ιδιότητα του μετόχου (είτε του μοναδικού μετόχου, είτε του μεγαλομετόχου). Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα αλλά ένα πρόβλημα που έχει τη λύση του.

Απο τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού έχει διακηρύξει ότι η εποχή του κράτους-επιχειρηματία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η οδός των αποκρατικοποιήσεων είναι μονόδρομος.

Αρκεί οι αποκρατικοποιήσεις να αφορούν κατά κύριο λόγο τα "ασημικά" και να έχουν ως προαπαιτούμενο μια συστηματική προετοιμασία μέσα απο ξεκάθαρες επιλογές και στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξίας των "ασημικών" πριν απο την πώληση τους ( είτε μέσω της χρηματιστηριακής οδού, είτε μέσω ανοικτών διάφανων διαδικασιών μεταβίβασης τους απευθείας σε ιδιώτες).

Το οικονομικό επιτελείο έχει και την εμπειρία αλλά και τη θέληση να ορίσει τις προτεραιότητες στη βάση και των ενδιαφερόντων απο την πλευρά των ξένων θεσμικών επενδυτών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των διαδικασιών που θα θέσει σε κίνηση. Το μόνο που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι το ποιός θα έχει το τελικό πρόσταγμα, ο καθ΄ύλην υπουργός του "Θησαυροφυλακίου" ή οι "συναρμόδιοι";

Δεν υπάρχουν σχόλια: