2.11.05

Ολοταχώς επιστροφή στα δόγματα


Τον Φεβρουάριο του 2001 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης με αφορμή τη παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενεργείας δήλωνε τα εξής : «Oλοκληρώνεται μία εργώδης προσπάθεια η οποία γίνεται όχι απλά για να ανταποκριθούμε στις επιταγές του νόμου και τις υποχρεώσεις μας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ο.Ν.Ε. αλλά για να θεμελιώσουμε μία νέα προοπτική στα ενεργειακά πράγματα της χώρας».

Σχεδόν 5 χρόνια μετά ο συνάδελφος του στη κυβέρνηση Σημίτη και σημερινός συντονιστής του Τομέα Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιώργος Φλωρίδης δηλώνει σε κομματική διαδικασία ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας γίνεται κατ΄ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι δύο δηλώσεις χρειάζεται τουλάχιστον να συγκριθούν και να αξιολογηθούν αλλά σε κάθε περίπτωση ο βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Πασόκ χρειάζεται να τοποθετηθεί εάν ο ίδιος είναι υπέρ ή κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα και για αυτό ζητείται απάντηση- άμεση και καθαρή.

Ο κ. Φλωρίδης, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην εκτίμηση ότι η απελευθέρωση γίνεται κατ΄ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση μέσω αυτής της απελευθέρωσης «θέλει να μοιράσει την ενεργειακή πίτα σε συγκεκριμένα συμφέροντα». Αν και ο ίδιος δεν είχε το θάρρος να πεί τα πράγματα με το ονοματεπώνυμο τους, εν τούτοις ο ισχυρισμός του –έτσι όπως διατυπώνεται- αποτελεί άλλη μια ισχυρή ένδειξη της επιστροφής του Πασόκ στα δόγματα της παπανδρεϊκής εποχής όπου η απελευθέρωση ήταν συνώνυμη της παράδοσης στο ληστρικό ιδιωτικό κεφάλαιο.

Δυστυχώς για την πολιτική ζωή του τόπου φαίνεται ότι το Πασόκ επιμένει για λόγους αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων να πετάξει κυριολεκτικά την μνήμη του στον κάλαθο των απορριμμάτων…

Αν παρελπίδα η μνήμη του λειτουργούσε οι δηλώσεις και οι ισχυρισμοί Φλωρίδη δεν θα είχαν καν θέση στα κομματικά τραπέζια των διαβουλεύσεων. Κι αυτό γιατί πριν 4 και πλέον χρόνια ο σύντροφος του Νίκος Χριστοδουλάκης ήταν σαφής και κατηγορηματικός όταν προέβαινε στην παρακάτω δήλωση για τον προσανατολισμό της πολιτικής του κόμματος του: «Ο περιορισμός του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία και η απελευθέρωση των αγορών με την εποπτεία ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών συνιστούν βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής μας. Μόνο έτσι μπορούμε σήμερα να ανταποκριθούμε στην εξυπηρέτηση των αναγκαίων υπηρεσιών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Με άλλα λόγια, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης όχι μόνον αποδεχόταν την απεμπλοκή του κράτους από παραγωγικές δραστηριότητες καλώντας τους ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν το κενό αλλά έδινε και προνομιακό ρόλο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – κάτι που σήμερα έρχεται να επικρίνει η βουλευτής κα Ροδούλα Ζήση υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση του ρόλου μιας ρυθμιστικής αρχής αποτελεί «παραχώρηση πολιτικών αρμοδιοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: