8.11.05

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και η γειτονιά μας.


Δύο από τις επισημάνσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. C.Ries κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 16ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αξίζουν να προσεχθούν. Κι αυτό γιατί αποτελούν διακριτές ψηφίδες σε ένα μεγάλο πάζλ που αρχίζει να διαμορφώνεται στη γειτονιά μας, στα Βόρεια και τα Ανατολικά μας σύνορα.

Η πρώτη επισήμανση του κ. Ries αφορά το εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική Τουρκία και το οποίο έχει αποδώσει μέσα σε μια χρονιά έσοδα της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ενέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού σε σχέση με την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο πρέσβης των ΗΠΑ επιλέγει να φέρει στο προσκήνιο μια αλήθεια που τις περισσότερες φορές υποτιμάται ή και παρακάμπτεται απο το πολιτικό δυναμικό στη χώρα μας.

Ποιά είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Οι δύο γειτονικές χώρες, στον ένα ή άλλο βαθμό, με τον έναν ή άλλο τρόπο, είναι και πρέπει να συνεχίσουν να είναι χώρες υποδοχής επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων και σε αυτήν την προσπάθεια τους είναι δύο χώρες που είναι αναγκασμένες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για τις επιδόσεις τους σε αυτό τον τομέα που ενισχύει την αναπτυξιακή τους πορεία.

Σε αυτή την προοπτική το μόνο βέβαιο είναι οτι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές σε αυτό το πεδίο ανεξαρτήτως των κοινών διακρατικών/διασυνοριακών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών τοπικής ή και περιφερειακής εμβέλειας.

Η δεύτερη επισήμανση του κ. Ries έχει να κάνει πάλι με το στοιχείο του εντεινόμενου ανταγωνισμού στην γειτονιά μας και ειδικότερα με τις ζώνες φορολογικού πλεονεκτήματος που διαμορφώνεται στα βόρεια σύνορα μας. Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρωτοβουλία της Ρουμανίας (η ένταξη της οποίας επίκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση) να μειώσει το 2004 το συντελεστή της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 9 μονάδες, δηλαδή απο 25 σε 16%.

Απο τη μια μεριά οι ιδιωτικοποίησεις και απο την άλλη, οι φορολογικοί συντελεστές αποτελούν χρήσιμα οχήματα και εργαλεία που συγκροτούν και ενισχύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη γειτονιά μας σε μια περίοδο όπου η ενσωμάτωση των γειτόνων μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς προχωρά, παρά τις εντάσεις και τις ενστάσεις, με γοργούς ρυθμούς.

Με άλλα λόγια, η αναζήτηση και η ενισχύση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την οικονομική πολιτική και μια πάγια εθνική προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: