5.11.05

O απολογισμός του κ.Σημίτη.


Κάποιες πρώτες σκέψεις και κυρίως απορίες διαβάζοντας –όπως και χιλιάδες άλλοι Αθηναίοι- τις προδημοσιεύσεις αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

α) Η βασική απορία είναι εάν ο κ. Σημίτης, πάντα με βάση τα επιλεγμένα προδημοσιευμένα αποσπάσματα του βιβλίου, έχει ακόμη και σήμερα συνειδητοποιήσει τις δικές του, προσωπικές ευθύνες για το είδος και τη φυσιογνωμία της διακυβέρνησης που επέλεξε και τις συνέπειες που εκείνη παρήγαγε σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.Δυστυχώς, για εκείνον το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη της αποτυχίας των επιλογών του αλλά και της αδυναμίας του να ηγηθεί μιας κυβέρνησης και μιας παράταξης που είχε ως κύριο καθήκον να ανταποκριθεί στις επιταγές των καιρών δηλαδή να συγκρουσθεί με κατεστημένες νοοτροπίες και κρατιστικές αντιλήψεις που κρατούσαν αιχμάλωτη για χρόνια την ίδια την χώρα.

Με άλλα λόγια, ο κ. Σημίτης αποφάσισε να μην συγκρουσθεί για τα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνίας και της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά αντίθετα, επέλεξε να συμβιβασθεί στην πράξη με το κομματικό κράτος του Παπανδρεϊσμού και τους εθνικούς πρωταθλητές/προμηθευτές κ.λπ. Ένας συμβιβασμός που μπορεί να τον διατήρησε τον ίδιο και τις κυβερνήσεις του στην εξουσία αλλά είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να παραμείνει ουραγός των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

β) Οι πρώτες άτακτες σκέψεις οδηγούν σε μια κάθε άλλο παρά θετική εκτίμηση του προσωπικού απολογισμού του. Ο πρώην πρωθυπουργός, με βάση τα προδημοσιευμένα αποσπάσματα για δύο μεγάλα κεφάλαια του βίου και της πολιτείας των κυβερνήσεων του δηλαδή τα κεφάλαια της διαπλοκής και της Σοφοκλέους, φαίνεται να μην είναι σε θέση να κατανοήσει και να εξάγει και ο ίδιος τα όποια συμπεράσματα από τις συνέπειες των βασικών του επιλογών στον χώρο της οικονομίας και των αγορών.

Δίχως καμιά μηδενιστική διάθεση, οι βασικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής Σημίτη οδήγησαν στην εγκαθίδρυση μιας νέου τύπου δεσπόζουσας θέσης για μια σειρά ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων με πλήθος διασυνδέσεων στο χώρο των media και δυνατότητα απ΄ ευθείας καταλυτικής διείσδυσης και επιρροής στο πολιτικό δυναμικό, τα θεσμικά όργανα και τα υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη.

Ο κ. Σημίτης για λόγους που δεν θέλει να εξηγήσει στους πολίτες αρκέσθηκε να είναι Πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου άλλοι (οι πανταχού παρόντες συνήθεις ύποπτοι…) ήταν (και το γνώριζαν !!!) οι πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων.

Το έλλειμμα της δημοκρατικής διακυβέρνησης λόγω της εκχώρησης εξουσίας στα ισχυρά επιχειρηματικά groups με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες σε όλους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής φέρει την υπογραφή του κ. Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: